Munkaalapú társadalom? Rekordot döntött idén a robotizáció mértéke Amerikában

Munkaalapú társadalom? Rekordot döntött idén a robotizáció mértéke Amerikában

Az észak-amerikai vállalatok rekordszámú robotot állítottak üzembe az év első kilenc hónapjában, mivel igyekeztek felgyorsítani a termelést és nehezen tudtak emberi munkaerőt toborozni - írja a napi.hu a CNN amerikai hírtelevízió által közölt adatokra hivatkozva.

A gyárak és más ipari felhasználók 29 000 robotot rendeltek, 37 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában, 1,48 milliárd dollár értékben. Ez meghaladta a 2017-es év ugyanezen időszakában mért korábbi csúcsot is. A munkáltatók szerint a képzett dolgozókból egyre kevesebb van, a járvány pedig véleményük szerint rávilágított arra, hogy

a robotok nem olyan nyűgösek, mint az emberek, nem kell őket oltani és betegszabadságra sem mennek.

A robotok a gazdaság egyre több szegletébe betörnek. Az autógyárak már régóta a legtöbb ipari robotot vásárolják, azonban 2020-ban a más típusú vállalkozásoknak történő együttes értékesítés először haladta meg az autóipari ágazatot - és ez a tendencia 2021-ben is folytatódott. Az év első kilenc hónapjában az autógyártáshoz kapcsolódó robotrendelések 20 százalékkal 12 544 darabra nőttek, míg a nem autóipari vállalatok megrendelései 53 százalékkal 16 355-re bővültek.