Rogán Antal nyugodtabban helikopterezhet – Magyarország kilép a nemzetközi antikorrupciós programból

Így könnyebb urizálni.

Hogy miért kellett búcsút inteni a szervezetnek, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre Rogán Antal így még bátrabban tud majd helikopterezni, ismeretlen eredetű pénzből nyaralót felújítani, illetve méregdrága luxus táskákat vásárolni. A döntés miatt bizonyára Habony Árpád sem bánkódik túlzottan.

A lap szerint a Közlönyben megjelent kormányhatározatban Orbán Viktor felhívja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy a kilépésről szóló szándéknyilatkozatot azonnal küldje meg a Nyílt Kormányzati Együttműködést irányító Bizottságnak, egyúttal visszavonja a csatlakozásról szóló 2012-es határozatot.

A Nyílt Kormányzati Együttműködés egy olyan antikorrupciós program, amelynek alapítónyilatkozatát 2011-ben nyolc ország (USA, Nagy-Britannia, Norvégia, Brazília, Mexikó, Indonézia, Dél-Afrikai Köztársaság, Fülöp-szigetek) írta alá. Magyarország 2012-ben csatlakozott, ennek részeként egy 2013-ban elfogadott akciótervben vállalást tett többek között a költségvetési adatok és a közpénzek felhasználására kötött szerződések nyilvánosságának erősítésére, a közbeszerzési adatok kereshetőségének javítására és az integritásirányítási rendszer hatékonyságának növelésére a közigazgatásban.