Vona Gábor vitára hívta a DK EP-képviselőjét

Vona Gábor vitára hívta a DK EP-képviselőjét

Gyurcsány Ferenc közös ellenzéki listát javasol 2022-re, Vona Gábor nem ért ezzel egyet, kulturált vitát akar, mert szerinte ezt a vitát most kell lefolytatni, nem a szőnyeg alá söpörni.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a Facebook-oldalán üzent Vona Gábornak, mert a volt pártelnök csütörtökön élesen támadta Gyurcsány Ferenc javaslatát, amely szerint az ellenzéknek közös miniszterelnök-jelölttel, közös jelöltekkel, közös listán kellene indulnia 2022-ben. Vona Gábor a válaszában vitára hívta a DK-s politikust.

„Élénken él bennem 2018. áprilisa, amikor a demokratikus Magyarország egy emberként remélte, hogy az ellenzéki pártok meghozzák a maguk áldozatát, és visszaléptetik jelöltjeiket egymás javára, hogy mindenhol egy kihívója legyen a Fidesznek. Egy párt volt, amely erre teljesen képtelen volt. Az a párt, amelynek a listáját Ön vezette”

- írta Vona Gábornak a Facebook-odalán Rónai Sándor.

A DK-s politikus szerint a Jobbik szerencsére „szakított” Vona Gábor felfogásával, ennek eredményeként, immáron együttműködve

„2019-ben visszaszereztük falvainkat és városainkat a Fidesztől, a testületekben pedig ott vannak az Ön jobbikos kollégái polgármesterekként, és képviselőkként.”

Rónai azt írta, ha elutasították volna az együttműködést, akkor ők most épp úgy lennének polgármesterek, alpolgármesterek, vagy képviselők, ahogyan Vona lett miniszterelnök 2018-ban, vagyis „sehogy”.

„Én azt akarom, és azért dolgozom, hogy legkésőbb 2022-ben a demokratikus Magyarország győzzön, és egyáltalán nem zavar, ha ezen közösen dolgozunk a jövőben”

- fogalmazott Rónai.

Vona Gábor a DK-s politikus Facebook-oldalán válaszolt:

„Kedves Sándor! Úgy tűnik, nem értelmezte helyesen az én javaslatomat, mert nem arra reagált, hanem a személyemmel foglalkozik. Pedig nem az én személyem a fontos, hanem az, hogy hány lista legyen. De ha van kedve, vitassuk meg ezt közösen az Atv-ben egy élő adásban.”

Egy másik hozzászólásra reagálva hozzátette:

„Szerintem ezt a vitát most kell lefolytatni, nem a szőnyeg alá söpörni, hogy 2022-ben robbanjon ki. Nincs abban semmi, hogy józan érvekkel, kulturáltan lefolytatunk egy vitát. Pont a jelenlegi kormány szokása a vita kerülése.”

Mint arról csütörtökön az Alfahíren is beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azzal indította az évet a Facebook-oldalán, hogy azt írta: világos alternatíva kell, egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt. „Egy az egy ellen. Így lehet győzni.”

Gyurcsány Ferenc javaslatára Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke reagált először a Facebook-oldalán. Nem is akárhogy. Szerinte Gyurcsány javaslata „egyszerre erkölcstelen, rossz és veszélyes”, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt valójában nem a kormányváltást segíti, a DK-nak pedig csak a saját hatalmi céljai miatt fontos. Vona emlékeztetett rá, hogy jelenleg a DK a legerősebb ellenzéki párt, vagyis

„ő adná a miniszterelnököt (valószínűleg Dobrev Klárát), és ezzel Gyurcsány Ferenc surranópályán visszakerülne az ország élére.”

Vona szerint a választókerületekben kell legyőzni a Fideszt (mindenhol egy közös jelölt), listán pedig meg kell szerezni a legtöbb szavazatot (legalább két lista). „Az egyéniben döntünk a kormányváltásról, listán döntünk az új kormányról.”

A Jobbik és Vona álláspontja rímel

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás az atv.hu megkeresésére azt mondta: egyetért abban, hogy a választókörzetekben egy jelölt állhat szembe a kormánypárti kihívóval, azonban a közös listát kizártnak tartja. Sneider Tamás szerint az többet vihet, mint hozhat az ellenzéknek, azonban a közös miniszterelnök-jelölttől nem zárkóznak el, amely pozícióban jobban preferálnának egy olyan személyt, aki a politikán kívülről érkezik.