Sárga csillagot tűzött ki magára az izraeli ENSZ-nagykövet

Sárga csillagot tűzött ki magára az izraeli ENSZ-nagykövet

A nagyszüleihez és milliónyi zsidó ember felmenőihez hasonlóan ő is hordani fogja a csillagot a kabátja hajtókáján a "Soha újra" felirattal - hangoztatta Gilad Erdan.

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet nagy port kavart azzal, hogy sárga csillagot viselt a kabátján az ENSZ Biztonsági Tanács hétfői ülésén - írta meg az MTI.

A nagykövet és emberei mind a ruhájukra tűzték a második világháborús náci uralom alatt a zsidók elnyomásának és megkülönböztetésének jelképét.

Erdan kijelentette, hogy a nagyszüleihez és milliónyi zsidó ember felmenőihez hasonlóan ő is hordani fogja a csillagot a kabátja hajtókáján a "Soha újra" felirattal.

"Mostantól a csapatom és én mindnyájan addig fogjuk viselni a sárga csillagot, amíg Önök el nem ítélik a Hamász okozta szörnyűségeket. Követeljük a túszaink azonnali elengedését"

- fogalmazott Erdan.

Beszédében a nagykövet Izrael gázai offenzíváját a szövetségesek 1944-es normandiai partraszállásához hasonlította, és kigúnyolta a Biztonsági Tanácsot mondván, ha a tanács akkor már létezett volna, valószínűleg inkább arról vitáztak volna, hogy Münchenben mennyi elektromos energia és üzemanyag maradt.

Erdan ezzel válaszolt arra, hogy egyre többen aggódnak azért, mennyien halhatnak meg Gázában a már eddig megölt több ezer áldozaton felül. Hangsúlyozta, hogy szerinte a Hamász október 7-ei mészárlását követően most összehasonlítani az izraeli és a palesztin oldalon a halottak számát éppúgy elfogadhatatlan, mintha a második világháborús német és brit áldozatok számát hasonlítanák össze.

A nagykövet hozzátette, hogy tűzszünetet követelni a közel-keleti konfliktus kapcsán ugyanaz, mintha 1943-ban azelőtt kértek volna tűzszünetet, hogy a szovjetek visszafoglalták Sztálingrádot.

Ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű, többfrontos támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 8000 ember halt meg Gázában.

(Címlapkép: Gilad Erdan izraeli ENSZ-képviselő felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 25-én. MTI/EPA/Justin Lane)