Sas Zoltán azt akarja, hogy ha a magyar rendőrökre rálőnek a határon, akkor vissza tudjanak lőni

Sas Zoltán azt akarja, hogy ha a magyar rendőrökre rálőnek a határon, akkor vissza tudjanak lőni

A magyar-szerb határon az embercsempészek most napi szinten rátámadnak a magyar rendőrökre, és az Európába igyekvők között akadnak terroristák is – véli jobbikos politikus. Azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-kormány embercsempészeket enged szabadon.

A Jobbik-Konzervatívok rendvédelmi szakpolitikusa keddi parlamenti felszólalásában hangsúlyozta: a magyar-szerb határon a helyzet az elmúlt időszakban tarthatatlanná vált, rendkívül súlyos állapotok uralkodnak.

Az illegális migrációhoz kapcsolódó szervezett bűnözői körök – konkrétan az embercsempészek – erőszakos támadásai napi szinten irányulnak mind a határvédelmi objektumok, vagyis a kerítés ellen, mind a határt védő magyar rendőrök ellen, ami most már tragikus mértéket öltött.

Hozzátette: tovább fokozza a helyzetet az a körülmény is, hogy a határaink közvetlen közelében megjelentek azok a terrorszervezetekhez köthető személyek – mondjuk ki, terroristák –, akiknek fő célja részben az, hogy bejussanak az Európai Unióba, részben pedig, hogy az illetális migrációból származó, éves szinten már a 10 milliárd eurót meghaladó bevételből részesüljenek, és ebből tovább finanszírozzák a különféle terrorszervezetek működését.

Sas Zoltán szerint ha azt nézzük, hogy milyen nemzetközi biztonsági környezetben élünk most, akkor azt láthatjuk, hogy Afganisztántól, Szírián és Irakon át a Gázai övezetig ezek mind terroristákat, illetve illegális bevándorlókat kibocsátó gócpontok.

Rámutatott: a Jobbik hosszú ideje javasolja, és az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján csak megerősödött az álláspontjuk, hogy a professzionális határőrséget vissza kell állítani.

A rendvédelmi szakpolitikus ez úton is megköszönte a határt védelmező magyar rendőrök és polgárőrök munkáját, és hangsúlyozta, minden áron meg kell védeni az életüket.

A magyar vér nemzeti kingyünk, nem hagyhatjuk, hogy fogyjon, különösen a határaink védelmében!

A képviselő ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy néhány fontos problémára, amin változtatni kell: A határ védelmét jelenleg szolgáló erők létszáma messze nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja az embercsempészek tevékenységét. A létszám növeléséhez viszont magasabb bérek szükségesek. A magyar határvadászok és rendőrök rengeteg embercsempészt elfognak a saját életük koczkáztatásával, nehéz körülmények között elfognak, de a magyar kormány szabadon engedi őket. Sas Zoltán szerint ez elfogadhatatlan, és nem kifogás az sem, hogy a többi EU-s tagállam nem járul hozzá a fogvatartásuk költségeihez. Ennek nagyon rossz üzete van a határon dolgozók felé, és a büntetés visszatartó erejét is csökkenti – hangsúlyozta.

A jobbikos képviselő kiemelte, hogy nem mnindegy, milyen jogi környezetben dolgoznak a határt védelmező rendőrök. 2022-ben 280 esetben történt ellenük támadás, idén szinte naponta megtámadják a rendőröket a határsértők. Fontos, hogy meg legyen a joguk a megfelelő védekezésre. Mivel határövezetben dolgoznak, behatárolt, hogy milyen kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak. Leszögezte: Szerbiával közös megállapodásban le kell fektetni ennek a szabályait.

Sas Zoltán ki is mondta, hogy mire gondol:

Hogy ha a magyar rendőrökre rálőnek a határon, akkor vissza tudjanak lőni. Nem arról van szó, hogy a tűzvonalba akarom küldeni őket, hiszen már ott vannak, hanem azt szeretném, ha biztonságosan el tudnák látni a szolgálatot.

A Jobbik-Konzervatívok rendvédelmi szakpolitikusa szerint a rendőrök biztonsága nemzeti ügy.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)