Migrációs nyomás: továbbra is az önálló, magyar határőrség felállítását sürgeti a Jobbik

Migrációs nyomás: továbbra is az önálló, magyar határőrség felállítását sürgeti a Jobbik

Sas Zoltán azt javasolja a kormánynak, kezdjen együttműködést az ellenzéki pártokkal, hogy a rendőreink testi épsége, élete ne kerüljön veszélybe a határ védelmében.

2008-ban szüntették meg az önálló, magyar határőrséget, azonban a Jobbik-Konzervatívok egy évtizede követeli, hogy egy önálló határőrségre lenne szükség - jelentette ki Lukács László György a déli határ menti Röszkén kedden tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik frakcióvezetője szerint mind a migrációs folyamatok, mind a magyar határok biztonságának szavatolása érdekében szükség van egy önálló szervezeti egységre, amely professzionálisan tudja a határt őrizni, a rendet és a közbiztonságot biztosítani.

Emellett pedig az önálló határőrség képes visszafogni azt a migrációt, amely "2014-2015 óta Magyarországot foglyul ejtette és túszul tartja, illetve amely a határokra nyomást helyez" - tette hozzá.

Az is világosan látszik, hogy a kormány ezt a kérdést folyamatosan elodázza, lényegében azzal oldotta meg, hogy hol rendőröket, hol határvadászokat, vagy egyébként honvédeket irányít ide. A határszakaszt élőerővel így kívánja védeni

- fogalmazott Lukács, jelezve, utóbb már a polgárőrök bevonása is felmerült.

A jobbikos politikus úgy látja, ez a fideszes megoldás nem tudta kellőképpen biztosítani a határon szükséges rendet.

Lukács szerint a kormány láthatóan nem veszi komolyan a migrációs nyomást, ami hazánkban van, és lesöpri azt a szakmai javaslatot, ami az önálló magyar határőrséget szorgalmazza. Eközben pedig a határra vezényelt rendőrök, határvadászok nem jutnak megfelelő bérhez.

A Jobbik egységesen azt javasolja ismét az Orbán-kormánynak, hogy önálló magyar határőrséget állítsanak fel, fizessék meg tisztességesen a toborozható határőröket, akik különálló szervezetrendszerben képesek megvédeni a magyar határt. Azt üzenjük, hogy ezáltal a magyar emberek védelme mindennél előrébb való kérdés

- hangsúlyozta Lukács László György, aki szerint az elmúlt évtizedben nem sikerült megoldani a határvédelem kérdését. Meggyőződése, hogy az eddiginél sokkal hatékonyabb, sokkal erősebb megoldást kell választani.

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke arról beszélt, röszkei helyszínválasztásuk szimbolikus, hiszen párttársaival közvetlenül a határátkelő elé álltak molinójukkal.

"Ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet arra a tarthatatlan állapotra, ami jelenleg zajlik a határainkon" - jelentette ki a Jobbik képviselője, beszámolva a határon mozgó rendőröket napi szinten érő támadásokról.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szervezett bűnözéshez száz szállal kötődő embercsempészek folyamatosan támadják a magyar rendőröket.

A szomorú helyzet az, hogy a rendőröknek kúszniuk, mászniuk kell a földön, hogy a saját testi épségüket meg tudják védeni

- vázolta fel Sas, aki szerint az önálló határőrség bevezetéséig sürgős intézkedésekre, így a létszámhelyzet megoldására van szükség. Jelesül európai béreket kell adni a rendőröknek.

Kiemelte, csökkenteni kell az embercsempészek számát úgy, hogy az elfogott és a bíróság által elítélt bűnözőket nem szabad kiengedni a börtönökből. Mindebben szerinte a kormányzatnak súlyos felelőssége van.

Az ellenzéki politikus szerint a megfelelő felszerelés és képzés biztosítása mellett megkerülhetetlen a jogi helyzet tisztázása is, ami a belügy elsődleges feladata. Ha egy rendőrt az ország bármely pontján támadás ér, a szükségesség és arányosság elvét betartva kényszerítő intézkedéseket alkalmazhat. De ha a kerítés túlsó oldaláról támadás ér egy rendőrt, jelenleg semmit nem tud tenni annak elhárítása érdekében - hívta fel a figyelmet Sas, aki úgy látja, ezen is feltétlenül változtatni kell.

Javaslom a kormánynak innen is, hogy kezdjen együttműködést az ellenzéki pártokkal, de a Jobbik-Konzervatívok mindenképpen partner abban, hogy olyan megoldást találjunk, ami biztosítja, hogy a rendőreink testi épsége, élete ne kerüljön veszélybe; ne várjuk meg azt, hogy a rendőrnek az életét kelljen áldoznia a határ védelmében!

- rögzítette Sas Zoltán.

(Címlapkép és fotók: Lukács László György és Sas Zoltán a Jobbik elnökségi tagjaival Röszkén - Béli Balázs/Alfahír)