Sas Zoltán nem állítja, hogy az ázsiai vendégmunkások között bűnözők és terroristák vannak, csak hiányolja az ellenőrzést

Sas Zoltán nem állítja, hogy az ázsiai vendégmunkások között bűnözők és terroristák vannak, csak hiányolja az ellenőrzést

A kormány jelenlegi gyakorlata különösen nagy kockázatot jelent, mivel a vendégmunkások nem elkülönítve, elzárt táborokban fognak élni, hanem a magyar társadalomban részeként.

Az elmúlt időszakban nagy számban érkeztek ázsiai vendégmunkásoka hazánkba, és a hatóságok, bár a törvényi felhatalmazásuk megvan rá, semmilyen biztonsági ellenőrzést nem végeznek – kezdte interpellációját Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok biztonságpolitikai és rendvédelmi szakpolitikusa.

Nem folyik például olyan ellenőrzés sem, melynek célja, kiszűrni, hogy a Magyarországra érkező idegenek között van-e olyan, aki hazájában vagy bárhol máshol terror szervezettel állt kapcsolatban, terrorszervezet tevékenységében vett részt vagy irányította.

Hozzátette: a Magyarországra érkező ázsiai vendégmunkások toborzását végző cégek azt sem kérdezik meg tőlük, hogy egyáltalán voltak-e büntetve. Ha pedig igen, akkor milyen okból, illetve letöltötték-e a büntetésüket. Ezek nagyon fontos kérdések, amiket jó lenne tisztázni – hangsúlyozta az ellenzéki képviselő. A munkaközvetítő cégeknek a jelentkezők felé számtalan kérdése van, például a szakképesítésükkel vagy a nyelvtudásukkal kapcsolatban. Rámutatott: indokolt lenne, hogy nyilatkoztassák őket a büntetlen előéletükre vonatkozóan is.

A jobbikos politikus elismerte, hogy ezeket a nyilatkozatokat Magyarországon szinte lehetetlen lenne ellenőrizni, de legalább odáig eljuthatnánk, hogy ezeknek valamilyen következménye legyen, különösen, ha nem tartják őket.

Meggyőződésem, hogy a jelenlegi gyakorlat különösen nagy kockázatot jelent, mivel a vendégmunkások a jövőben sem elkülönítve fogják végezni a munkájukat, nem elzárt táborokban fognak lakni, hanem a magyar társadalomban fognak élni.

Az ő mozgásuk és tevékenységük semmilyen korlátozás alá nem fog esni – magyarázta Sas.

Nem azt állítom, hogy az ázsiai vendégmunkások között bűnözők vagy terroristák lennének, hanem azt hiányolom, hogy a fideszes kormány nem ellenőrzi ezt. Ez komoly veszélynek teheti ki a magyar társadalmat és Magyarországot.

Rámutatott: az, hogy a Magyarországra érkező ázsiai vendégmunkások biometrikus igazolványt kapnak – leveszik az ujjlenyomatukat, lefotózzák őket –, és így bekerülnek a magyar nyilvántartásokba, nem azt jelenti, hogy az előéletükkel kapcsolatban bármilyen információkkal fogunk rendelkezni, csak a későbbi azonosításukat könnyíti meg.

Kizárólag abban az esetben állítják meg őket a magyar határon, ha nemzetközi elfogatóparancs van velük szemben hatályban – tette hozzá a jobbikos országyűlési képviselő, aki azt szerette volna megtudni a kormánytól kívánnak-e bármilyen biztonsági ellenőrzést bevezetni, hogy kiszűrhetők legyenek az esetleges kockázatot jelentő személyek.

A Sas Zoltán kérdésére válaszoló Rétvári Bence államtitkár azt állította, hogy a magyar szabályozás szigorúbb, mint a nemzetközi. Hozzátette: a tartózkodási engedélyhez szükséges, hogy tisztázzák volt-e büntetve, mikor, miért, milyen büntetést kapott. Leszögezte: a beutazás feltétele továbbá, hogy az illető nem állhat kiutasítás, beutazási, illetve tartózkodási tilalom hatálya alatt, valamint nem veszélyezteti Magyarország közbiztonságát és a nemzetbiztonságot.Rétvári azt nem részletezte, hogy mindennek ellenőrzését hogyan végzik a hatóságok, valamint arról sem tett említést, hogy maga a Fidesz eresztett szélnek több száz elítélt embercsempészt. Az államtitkár válaszát a Jobbik szidalmazásával zárta.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)