Sátoraljaújhelyen a Fidesz megidézte Orwell szellemét, de a Jobbik visszadugná a palackba

Ahogy korábban írtuk, Sátoraljaújhely önkormányzata 9 fideszes képviselő igen szavazatával, két MSZP-s tartózkodás mellett és a Jobbik ellenszavazata ellenére elfogadta azt a rendeletet, amellyel 12 havi tiszteletdíj-megvonással büntetné azt a képviselőt, aki

„nyilvánosság előtt árt az önkormányzatnak, tisztségviselőjének, továbbá a Polgármesteri Hivatallal közszolgálati jogviszonyban álló személynek, rossz hírét kelti, nem valós tényből következtet, tényeket megmásít, elferdít, vagy ezeket eredményező állapotot tart fenn”.

A képviselőkben ez a rendelet George Orwell utópisztikus regényében szereplő „gondolatrendőrség” rémlátomását idézi fel, tesszük hozzá: teljes joggal.

A Jobbik szerint szégyenletes és elfogadhatatlan, továbbá ellentétes számos nemzetközi és hazai jogszabállyal is a Fidesz kezdeményezése, amelynek megfogalmazói és megszavazói azokat a demokratikus alapértékeket próbálják meg aláásni, amelyek a jelenlegi – bár nem tökéletes – társadalmi rend és közmegegyezés alapjainak számítanak.

A XXI. század pártja ezt a leghatározottabb módon visszautasítja. Nem fogadjuk el ezt a szájzárrendeletet, ezért felszólítjuk a törvényességi felügyeletet ellátó Kormányhivatalt, hogy felügyeleti eszközeivel a legrövidebb időn belül helyeztesse hatályon kívül ezt a javaslatot - olvasható a közleményben. A képviselők egyben aláhúzták: minden lehetséges eszközzel fellépnek majd Sátoraljaújhely orwelli átrendeződése ellen.