A Völner-Schadl-botrány belvárosi szálai kapcsán a fideszesek ismét keresztbe tettek az ellenzéki javaslatoknak

A Völner-Schadl-botrány belvárosi szálai kapcsán a fideszesek ismét keresztbe tettek az ellenzéki javaslatoknak

Három javaslattal is készültek a Völner-Schadl-botrány belvárosi szálai kapcsán a csütörtöki képviselő-testületi ülésre az ellenzéki képviselők, azonban a fideszes többség ezúttal is megakadályozta, hogy napirendre tűzzék a javaslatokat, tudatta Kovács Alex Gábor, az V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetője.

A három javaslat a következők lettek volna:

  • Az előzetes letartóztatásban ülő Schadl György különböző módon jutott legalább kettő belvárosi, korábban önkormányzati tulajdonú ingatlanhoz, így szerintünk igencsak indokolt lenne az ingatlan-értékesítésekre vonatkozó kerületi jogszabályok felülvizsgálata.
  • Ha jogerős elmarasztaló ítélet születik Schadl György ügyében, akkor a nevén szereplő V. kerületi ingatlanok is végrehajtás alá kerülhetnek. Ezért javasolták: a kerület hozzon létre egy alapot, amelyből ezen ingatlanok visszavásárolhatók lennének.
  • Ugyancsak csütörtökön kezdi meg munkáját az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló fővárosi bizottság: ezzel kapcsolatban javasolták, hogy a belvárosi önkormányzat minden szükséges dokumentum, adat átadásával segítse a vizsgálatot.

Javaslataikat napirendre sem vette a fideszes többség – ami a képviselő szerint ékes bizonyítéka annak, hogy az V. kerület vezetése továbbra is homályban tartaná a Völner-Schadl-botrány belvárosi szálait.

Az V. kerületi képviselőtestület fideszes többsége januárban leszavazta azt az ellenzéki előterjesztést, amely vizsgálóbizottságot állított volna fel a Völner–Schadl-ügy kerületi szálainak kivizsgálására. Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület fideszes polgármestere Csárdi azon felvetésére, miszerint vizsgálóbizottságot kellene felállítani Schadl György kerületi ingatlanvásárlásai kapcsán, úgy válaszolt, hogy véleménye szerint ez csak egy figyelemelterelő akció arról, hogy „Karácsony Gergely el akarta adni a Városházát”.

Emlékezetes, hogy Schadl György 2016 és 2020 vége között legalább 19 lakást, üzlethelyiséget, telket vagy pincét vásárolt meg. A legértékesebb ingatlan a Várnegyedben található a Dísz téren, azonban Erzsébetváros legdrágább területén fekvő ingatlanokért is összesen 225 millió forintot fizetett az önkormányzatnak. Ott a gyanús ingatlaneladásokról még az előző, fideszes városvezetés döntött 2019 augusztusában. Akkor a kerület egyszerre árverezett el 9 lakást, amik közül Schadl 8-at nyert meg, ebből 7-et egyedüli licitálóként. Schadl a Belvárostól vette meg a Városház utca 16. alatti ingatlant oly módon, hogy az Karácsony szerint nem is szerepelt az eredeti pályázati anyagban.

Mint arról mi is beszámoltunk, Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.