Schiffer európai fórumokon is képviseli a béruniót

"A tőke Európája helyett az emberek Európáját kell megteremteni."

A jogász, aki korábban az LMP elnökeként tevékenykedett parlamenti munkája során sem tagadta meg a jó ügyekért indított kezdeményezésekben való együttműködést. Úgy tűnik, a Ház falain kívül is megtartja szokását.

Schiffer vasárnap Lisszabonban járt és a Plano B I Cimeira Europeia paneljében elmondta, hogy a bérunió bevezetésében látja Európa jövőjét.

Úgy véli,

"a tőke Európája helyett az emberek Európáját kell megteremteni".

Az Európai Uniónak "négy szabadságra" épülő rendszere helyett "az embereket, a fogyasztókat és a természetet kellene alapul" vennie.

Ehhez az EU-nak a globális színpadon el kellene érnie a lefelé tartó bér- és szabályozási verseny megszakítását és kiharcolnia a szabad-kereskedelmi paktumok helyett a globális munkajogi és környezetvédelmi rezsimeket.

A lefelé tartó bérverseny ugyanis fokozza a kizsákmányolást és nyomás alá helyezi a centrumországok dolgozói bérét is, ezért szerinte "olyan európai gazdasági klímát kell kialakítani, amely nem teszi érdekeltté a kelet-európai kormányokat a lefelé tartó bérversenyben".

Erre a legjobb megoldásnak a bérunió mutatkozik.

"Európában ma monetáris unió van, bérunió nincsen. Az EU-t ma a bérszakadék és a félperifériáról való kivándorlás feszíti szét. Ez korántsem csak Kelet-Európa, vagy a félperiféria ügye: az olcsó munkaerő egész Európában nyomás alá helyezi a béreket." - írja a politikus Facebook-oldalán.