Összeférhetetlenség? Ezt a korrupciógyanús ügyet vitte az új Integritás Hatóság elé a Jobbik

Összeférhetetlenség? Ezt a korrupciógyanús ügyet vitte az új Integritás Hatóság elé a Jobbik

A mohácsi fideszes polgármester, Pávkovics Gábor testvére révén pályázhattak duplaannyi EU-s támogatásra a jobbikos Schwarcz-Kiefer Patrik szerint.

Ahogy arról beszámoltunk, elindult az ügyészségi nyomozás a Pávkovics Gábor, Mohács fideszes polgármestere családjához köthető geresdlaki baromfitelep kapcsán. Erre Schwarcz-Kiefer Patrik, a Régiók Bizottságának jobbikos tagja Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik elnökével együtt hívta fel a figyelmet hétvégi sajtótájékoztatóján. Az ügyet azért is javasolják kivizsgálásra, mert Schwarcz-Kiefer szavai szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a baromfitelepet hivatalosan kettéosztották, hogy dupla annyi támogatási pénzt lehessen felvenni pályázatok segítségével. Így több mint 1 milliárd forint EU-s támogatást nyertek el az ifjú ellenzéki politikus szerint, akinek a 180 oldalból álló feljelentése nyomán indult el a NAV nyomozása. 

A csalásra gyanút adó ügyet az újonnan létrehozott korrupcióellenes intézménye, az Integritás Hatóság elé próbálták vinni annak bejegyzett székhelyénél. A Jobbik Baranya megyei önkormányzati képviselője közérdekű bejelentésére az Agrárminisztériumtól lényegében annyi választ kapott a projekt kapcsán, hogy "nincs itt semmi látnivaló".

Schwarcz-Kiefer Patrik az ügy részleteit illetően most az Alfahírnek elmondta, a már kettéosztott geresdlaki baromfitelep egyik része a mohácsi fideszes polgármester fia, míg a másik az unokaöccse tulajdonában van.

Az agrártárca államtitkárának válasza szerint viszont nem találtak kivetnivalót az ügy körül, tehát megállapították, hogy Pávkovics Gábor polgármester rokonai, 

Pávkovics Balázs és Pávkovics Bálint kedvezményezettek kérelmei önállóan megfeleltek a támogathatósági feltételeknek, mind a támogatást igénylő, mind a támogatott tevékenységek vonatkozásában.

A jobbikos politikus a beadványát nemcsak a Nagy István vezette minisztériumhoz, hanem költségvetési csalás bűntette miatti feljelentésként a Pécsi Járási Ügyészséghez is eljuttatta. Ezt követően rendeltek el nyomozást még március 8-án. Az ügyészségi válaszban az áll: 

A büntetőeljárás felderítési szakban van folyamatban a Nemzeti Adó- és Vármhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán.

Plusz érdekességként Schwarcz-Kiefer a két részre osztott baromfitelep kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a korábbi egy helyett az már két különálló helyrajzi számon szerepel, és 

a két, külön-külön beadott pályázat szinte szóról szóra megegyezett.

Kiemelte, két olyan cég nyerte el az uniós projekt megvalósítását, amelyek a polgármester érdekeltségeihez köthetők. Ugyanakkor rámutatott, hogy a közbeszerzés minősége és tisztasága is megkérdőjelezhető, és mindezzel szerinte nagy valószínűséggel a dupla összegű EU-s támogatásra játszhattak.

A Jobbik baranyai politikusa egy olyan összeférhetetlenséget is említett, miszerint Pávkovics Gábor polgármester testvére az utóbbi években a kormányhivatal azon osztályán dolgozott, ahol a pályázatokhoz szükséges engedélyek kiadása is zajlott. Így szerinte

lehetséges, hogy a városvezető testvérének "keze alatt" ment át a két fiú pályázata.

Hangsúlyozta, meg vannak győződve arról, hogy a 108 oldalas feljelentésben foglalt gyanú be fog igazolódni az ügyészségi vizsgálat során. Mint az ellenzéki politikus fogalmazott: 

"Annyira átlátszó az egész, hogy ha a nyomozást tisztességgel lefolytatják, akkor annak az eredménynek kell születnie, hogy bizony csalás történt."

Kérdésünkre azt is elárulta, hogy a már folyó nyomozás mellett újra az Integritás Hatóság figyelmébe is ajánlják majd az ügy kivizsgálását.