"Semmi okunk nincs blokkolni" - Gulyás Gergely a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsról

"Semmi okunk nincs blokkolni" - Gulyás Gergely a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsról

Orbán Viktor azért még kerülhet kényelmet helyzetben.

A mai Kormányinfón felmerült Vlagyimir Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs. Mint ismert, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen még múlt pénteken.

Fontos tudni, hogy papíron tagjai vagyunk az ICC-nek, így ha Putyin meglátogatná régi harcostársát, Orbán Viktort, akkor akár le is tartoztathatnák őt a magyar rendőrök. Ugyanakkor, ahogy arról szintén beszámoltunk, az ICC-re vonatkozó szabályokat nem hirdette ki a kormányzat a Magyar Közlönyben, mert az Alaptörvény-ellenesnek tartották. A statutum kihirdetése nélkül ugyan hazánk részese az ICC-nek, de nem vonatkoznak rá a szabályai.

Esélyes ugyanakkor az is, hogy a ma kezdődő EU-s csúcson is születhet egy olyan közös megállapítás, amely az ICC elfogatóparancsára utalva elítélné Vlagyimir Putyint. De vajon mit tesz Orbán Viktor ebben az esetben?

"Semmi okunk nincs a vétóra"

- szögezte le Gulyás Gergely.

A kancellária miniszter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi elfogatóparancs egy ténymegállapítás, és ha azt állapítják meg az EU-s nyilatkozatban, hogy kiadták az elfogatóparancsot, nincs mit hozzátennünk - mondta.

Orbán Viktor oroszpolitikájának elmúlt másfél éves történetét EBBEN A CIKKÜNKBEN mutattuk be.