Sereghajtók maradtunk: idén is Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

Sereghajtók maradtunk: idén is Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

Ezzel két egymást követő évben is hazánk szorult az utolsó helyre a Transparency International listáján.

Elkészült a Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexe, melyben egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország, és akárcsak tavaly, az Európai Unió legkorruptabb országa lett. A friss korrupciós jelentés alapján a hvg.hu azt írja,

hazánk hátránya nagyobb lett: a 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta ország) ugyanúgy 42 pontot szerzett Magyarország, mint egy éve, de az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított.

A TI-listán őket követi Románia, amely 46 pontot szerzett, ugyanannyit, mint egy éve.

A korrupcióellenes szervezet 2023-as adatai szerint a világ leginkább korrupciómentes országa Dánia maradt, változatlanul 90 ponttal.

A második helyen is ugyanúgy Finnország áll, 87 ponttal, de már nem holtversenyben Új-Zélanddal, mivel az 85 pontra rontva lecsúszott a harmadik helyre.

Felelevenítik, hogy Magyarország a legjobb helyezését 2007-ben érte el az említett listán, majd egy kicsi, 2009-es javítást leszámítva lejtmenetbe kapcsolt, és 2012-ben pedig, amikor a TI átállt a mostani módszertanára, az EU 9. legkorruptabb tagállama volt.

A visszaesés azóta is szinte folyamatos, csupán 2018-ban sikerült javítani egyetlen ponttal, és 2020-ra jutott el az ország el oda, hogy Romániával és Bulgáriával hármas holtversenyben az EU legkorruptabbjai legyünk. 2021-ben Bulgária még nálunk is nagyobbat rontott, 2022-re viszont visszaszereztük az unió legkorruptabb tagállama címet, immár egyedül, és 2023-ban is megtartottuk ezt a sereghajtó helyezést.

A TI elemzésének részleteit kedd délelőtt ismertetik majd.

(Címlapkép: Orbán Viktor, Tiborcz István és Mészáros Lőrinc - Illusztráció/Alfahír)