Egyetlen céget tart meg Simicska

Mint ismert, cégeit üzlettársa, Nyerges Zsolt vásárolta meg, amit a Gazdasági Versenyhivatal is jóháhagyott. 

A GVH-dokumentumban szerepelt egy céglista, amely ugyan csak hét nevet tartalmazott, de ezek majdnem mindegyike holdingvállalat, ezáltal lefedték a teljes Simicska-birodalmat – azaz csak majdnem - írja a G7 portál.

Alapos vizsgálat alapján ugyanis kiderül, hogy van egy kivétel, egy társaságtól nem válik meg Simicska: a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-től.

Ez ugyanis Simicska Lajos és felesége közvetlen tulajdona, ők pedig természetes személyként nem szerepelnek az eladói oldalon a GVH-dokumentumban. De ezen túl is úgy értesültünk, hogy a család ezt az egy céget megtartja.

A Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. nem tartozott a jelentős Simicska-agrárcégek közé, bár néhány cikk azért született róla. 

Hobbi ez, amolyan levezetés

A társaság állattartással foglalkozik, a hvg.hu 2014-es cikkében az akkori támogatási adatok alapján úgy kalkulált, hogy a vállalat mintegy 200 hektáron gazdálkodik, amelynek körülbelül negyede erdő. A cég ekkoriban támogatást kért juhok és kecskék elektronikus jelölésére, anyajuh-támogatásra pedig kapott is néhány százezer forintot.

A támogatott projektek hivatalos keresője hat alkalommal adja ki a vállalat nevét, ezek mindegyike a 2016-18-as időszakra esik, összértékük 67,3 millió forint. Ezek között vannak például védett erdő- és mezőgazdasági területek után járó kompenzációs kifizetések, ökológiai gazdálkodást segítő támogatás, és olyan is, amely védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának helyben történő megőrzését szolgálja.

Mindezek ellenére nem megy jól a cégnek. Tavalyi beszámolót még nem adott le, 2012 és 2016 között összesen 139 millió forint bevétele volt, és 248 millió forint veszteséget termelt. Eszközeinek összértéke 1,44 milliárd forint, amellyel szemben 1,15 milliárdnyi kötelezettség áll. A 10 embert foglalkoztató cég saját tőkéje 278 millió volt 2016 végén.

Mint látható, az egykori Simicska birodalomhoz képest parányi cégről van szó, de vélhetően nem is üzleti célokat szolgál, sokkal inkább hobbiként, vidéki birtokként, ahova elvonulhatnak, levezetés gyanánt.