Egy építkezés miatt kerülhet veszélybe a balatoni viharjelzés?

Egy építkezés miatt kerülhet veszélybe a balatoni viharjelzés?

Vagy mégsem. Egy vállalkozó öt emeletes társasházat építene Siófokon, az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar-előrejelző obszervatóriuma mellett. A beruházás ellen több szakmai szervezet és önkormányzat is tiltakozott, így a nagypolitika sem maradhatott ki az ügyből. A vállalkozó szerint viszont ugyanakkor az OMSZ szempontjai szerint tervezték meg az épületet, hogy ne zavarja az előrejelzést.

A hvg.hu riportja szerint még a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt a beruházás ellen, a Somogy Megyei Kormányhivatal mégis hozzájárult ahhoz, hogy 5 emeletes, 8 lakásos társasház megépülhessen a parton.

A balatoni viharjelző szolgálatnak több tucatnyi állomása van a tónál. A legnagyobb, a központi Siófokon, ez az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar-előrejelző obszervatóriuma. Az állomás még 1956-ban épült a siófoki félsziget északnyugati csücskére, innen ugyanis kitűnő a rálátás a tóra. Itt a nap 24 órájában végeznek meteorológiai és hidrológiai megfigyeléseket, az obszervatórium része a Meteorológiai Világszervezet nemzetközi mérőhálózatának.

Az épület mellett, közvetlenül a parton húzódik az ominózus telek, amely számos tulajdonváltást követően került ifj. Vidák László, és Monár György, a Molnárbeton és az Azúr Szórakoztatóközpont Zrt. tulajdonosának birtokába. Utóbbi cég egy ötszintes, 8 lakásos társasház tervét készítette el a telekre, amire meg is kapta az építési engedélyt annak ellenére, hogy korábban a város polgármestere, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Balatoni Fejlesztési Tanács és civilek is tiltakoztak a beépítés ellen - írja a lap.

„Ez a ház, amit ide terveztünk, nulla energiakibocsátású, csak zöldenergiát használunk benne, és átterveztük, hogy ne zavarjuk a meteorológiai szolgálatot” – mondta a hvg-nek a tulajdonos.

„Kifejezetten az OMSZ szempontjait figyelembe véve lesz lépcsőzetes az épület” – hangsúlyozza, majd azzal folytatja, hogy a meteorológiai szolgálatnak felajánlották, a tetőre műszereket tehetnek és azok finanszírozásában is részt vesznek. Ígérik, a partszakaszt a meteorológiai szolgálat mérésekre továbbra is ingyen használhatja. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még 2013-ban – az építési engedély kiadásakor – fogalmazott meg egy panaszos beadványt, ebben úgy érveltek, hogy ha a telket délnyugat-nyugati irányból is beépítik, lehetetlen lesz a második leggyakoribb uralkodó áramlási irányból jövő hatásokat, azaz a hőmérsékletet, a légnyomást pontosan mérni, és ugyanez lesz a helyzet a széliránnyal, a szélerősséggel és a széllökésekkel is. Vagyis a viharjelzés biztonsága kerülne veszélybe. Márpedig az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt egyre pontosabb mérési adatok kellenek a Balatonnál.

A siófoki viharjelző állomás melletti építkezés téma volt legutóbb a parlamentben is. A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita azt a kérdést intézte a kormányhoz: mi a fontosabb, „az emberélet, a viharjelzések pontossága vagy ennek a teleknek a beépítése, haveroknak való átjátszása?”. Válaszában Orbán Balázs államtitkár azzal érvelt, az ügy szakmai és nem politikai kérdés, a területen életre, egészségre veszélyes terv nem valósulhatott meg eddig sem, és ezután sem fog.

Siófok polgármestere, Lengyel Róbert korábban a Siófoki Híreknek azt mondta, a város az elmúlt években többször is próbálta megakadályozni az építkezést, amihez végül mégis hozzá kellett járulnia, mert bizonyos építésjogi, településképi szempontból megfelelt az eljárásoknak. De szerinte ez nem jelenti azt, hogy támogatja is a beruházást. Hozzátette, nem gondolja, hogy a 21. században bárhol a világon megengednék, hogy egy meteorológiai obszervatórium közvetlen szomszédságába és közelébe magas épületet építsenek. Szerinte a viharjelzés közügy, állami érdek. A város mindössze annyit tehetett, hogy elrendelték a változtatási tilalmat, ez azonban időközben lejárt, és senki nem tett semmit.

2017-ben Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt az ügyben, levelet írt az akkor még kancelláriaminiszter Lázár Jánosnak, hogy az állam akadályozza meg az építkezést. 2019-ben született egy kormányrendelet, amely kimondja, hogy a meteorológiai obszervatórium magas légköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.

Ez a tiltás azonban erre a területre nem vonatkozik, mert az építési engedélyt már korábban kiadták.

A Somogy Megyei Kormányhivatal építési engedélye ellen fellebbezni nem lehet, bírósági felülvizsgálatot lehet kérni. Egyelőre nem tudni arról, hogy ezt eddig bárki is kezdeményezte volna.

Ami a beruházást illeti, a munkát akár már most el lehet kezdeni, az építtető azonban lehetőség szerint konszenzusra törekszik. Azt azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy noha övék a terület, azon ne változzon semmi. A telekhez ragaszkodnak, mert mint mondta a lapnak:„ez a Balaton legszebb telke, ilyen tájolás máshol nincs”.