A német szocdemek ifjúsági mozgalmának vezetője államosítaná a nagyvállalatokat

A német szocdemek ifjúsági mozgalmának vezetője államosítaná a nagyvállalatokat

A német kormánykoalíciós Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági mozgalmának vezetője, Kevin Kühnert alaposan kiborította párttársait, amikor arról értekezett, hogy a legnagyobb német vállalatokat államosítani kellene.

Kühnert azt fejtegette, hogy kollektivizálás nélkül nem lehet túljutni a kapitalizmuson és neki kevésbé fontos kérdés, hogy a BMW központi ajtaján az állami autóipari vállalat vagy a szövetkezeti autóipari vállalat szerepelne, de különösebben az sem érdekelné, ha a közösség úgy döntene, hogy nincs szükség a BMW-re ebben a formában.

A Jusos-t vezető Kühnert felszámolná az ingatlantulajdonláson alapuló üzleti modellt is, mindenki csak egy ingatlannal rendelkezhetne, amelyben él. Az SPD főtitkára, Lars Klingbeil társadalmi utópiának tartja ezeket a szavakat, egyértelművé tette, hogy ezek nem a párt követelései, de a higgadt párbeszédet nem utasította el.

Ennél keményebben reagált az SPD liberálisabb gazdaságpolitikával szimpatizáló szárnya, Johannes Kahrs parlamenti képviselő szerint szörnyűséges nonszensz, amit Kühnert mondott és megkérdezte, hogy

mit szív, mert az tuti, hogy nem legális cuccot.

Néhány CSU-s politikus szerint Kühnertnek ezek után nem az SPD-ben, hanem a radikálbalos Die Linke pártban lenne a helye. 

Hasznos?

A Deutsche Welle azt is hozzátette, hogy ezek a gondolatok vitaindításra mindenképp használhatók, ugyanis

nem világos, hogy az SPD programjában jelenleg milyen szerepe van a szocializmusnak. Alapelveik szerint elvileg most is a demokratikus szocializmusért küzdenek.

Kühnert a Spiegelnek megerősítette álláspontját, kitart szavai mellett, mert szerinte a kapitalizmus az élet túl sok területét megszállta, a felháborodást pedig annak tulajdonítja, hogy 25 év neoliberalizmus után szűk lett a képzelőerőnk. A lap szerint vannak a pártnak olyan fontos politikusai, akiknek tetszettek az ifjúsági mozgalom vezetőjének gondolatai és párbeszédet indítanának a munka és a tőke viszonyáról.

(444)