Spéder bizalmasa csendben beszállt a Posta pénzszállító cégébe

Spéder Zoltán bankár-nagyvállalkozó és Index-tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében.

Annak ellenére, hogy csupán egyetlen részvény cserélt gazdát, az új tulajdonos így is páratlan hatalom birtokosává vált. Egyelőre homályos, mi volt a tulajdonosváltás célja, így egyelőre újabb titokkal bővült a Magyar Posta cégeinek privatizációja és a Spéder-birodalom közötti viszony.

Spéder Zoltán egyik bizalmasa is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében, az MPT Security Zrt.-ben – derítette ki a mandiner.hu.  Annak ellenére, hogy a cégben csupán egyetlen törzsrészvény cserélt csak gazdát, annak birtoklása páratlan hatalmat biztosít a vevő SD-PRO Invest Zrt. számára. Az MPT alapszabályzata szerint ugyanis akár az egyetlen részvényt birtokló SD-PRO is határozatképtelenné teheti a társaság közgyűlését, sőt az alapszabály nem csak a szokásos elővételi jogot biztosítja a részvényeseknek, de mindegyikük írásbeli hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy harmadik személynek részvényt adjanak el. Azaz a Posta csak a most az MPT hét tízezrelékét megszerző cég engedélyével értékesíthet bármennyit saját, ötven százalékos tulajdonrészéből.

A lap továbbá azt írja: mivel a pénzszállító cégben senkinek nincs abszolút többsége, együttdöntés szükséges. A Spéder-féle FHB Invest Zrt. (amely így már csak 9,93 százalékban tulajdonos) az SD-PRO Invest Zrt.-nek adott el egy részvényt. Utóbbi egyértelműen Spéderhez köthető, hiszen a tulajdonos Mártonné Uhrin Enikő 2010 óta az FHB felügyelőbizottságának tagja, de a BIF Zrt. igazgatótanácsában is együtt ül Spéderrel.

A Spéder-befolyás tehát nem csökken az MPT-ben, fennáll tehát az alaphelyzet, hogy a Posta a saját szállítmányozócégének árképzésére sincs döntő befolyással. Ez pedig azért is problémás, mert az MPT az egyetlen olyan pénzszállító és pénzfeldolgozó a piacon, amely képes kiszolgálni a Postát. Ráadásul az MPT vezérigazgatóját is a cégben 40 százalékot birtokló, szintén Spéder-érdekeltség Takarékbank kapta meg az alapszabály szerint.

Egyelőre nem tudni, mi áll a Spéder-birodalom helyezkedésének hátterében, a Magyar Posta Zrt. cégeinek privatizációja ugyanakkor már most számtalan kérdést fölvet.