A NAV tiltja, mégis elérhető több online sportfogadó oldal

Örülhetnek a sportfogadások kedvelői, ugyanis az utóbbi időszakban a blokkolt oldalak többsége újra elérhetővé vált, holott az adóhatóság tiltásokat felsoroló listáján továbbra is szerepelnek.

Jelen pillanatban is elérhető például a Bwin, a Betclic, az Unibet, és a sort még folytathatnánk, de a lényeg ebből is kitűnik, hiszen hivatalosan egyiket sem kellene tudni magyarországi IP-címről elérni. A tiltás a jelentősebb lapok közül egyedül a bet365.com-on működik.

Az Alfahír megkereste a NAV-ot a tiltással, vagyis annak hiányával kapcsolatban. A hatóság listáján ugyan több esetben is szerepelnek olyan megjegyzések, hogy

„honlap blokkolás végrehajtása felfüggesztve (technikai okok miatt)”,

de ezeken túl is elérhető még számos, elvileg folyamatosan tiltott lap.

Kérdéseinkre az adóhatóság közölte: az általuk „technikai okként” megnevezett tiltás-felfüggesztés abban az esetben lép életbe, amennyiben az elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tétele (blokkolása) más, jogszerűen közzétett tartalom hozzáférhetetlenségét is okozza. Az ilyen technikai akadályról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) értesíti a NAV-ot.

Azzal kapcsolatban, hogy mégis, hogyan érhetőek el tiltás alatt álló honlapok, azt közölték, hogy egyes oldalak szervezői a NAV intézkedéseit igyekeznek kijátszani, és eltérő elektronikus adatokkal folytatni tevékenységüket. A NAV ezt is nyomon követi, és ezekre az oldalakra - a gyakorlatban ezek átírt, átirányított linkeket jelenthetenek - is lefolytatja az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételi eljárásokat, tehát a hatóság nem tud mit tenni, mint futni az oldalak után.

Rosszindulat ide vagy oda, nehéz mást feltételezni a külföldi, egyébként magyar nyelvű ügyfélszolgálattal is rendelkező oldalak tiltásáról, mint azt, hogy az állami TippmixPro konkurenciáit akarták lekapcsolni. Mindezzel pedig a sportfogadás kedvelői számára nyilván nem az az elsődleges baj, hogy a szabad piacot korlátozták, hanem az, hogy az állami fogadóoldal csupán vetélytársai teljesítményének töredékére képes, tehát a tiltás egyfajta űrt hagyott maga után az online sportfogadásban Magyarországon.