Sümegen a fideszes Végh László polgármester tudtával követhették el a térség eddigi legsúlyosabb környezetszennyezését

Sümegen a fideszes Végh László polgármester tudtával követhették el a térség eddigi legsúlyosabb környezetszennyezését

A Sümegen történt európai uniós pályázati pénzekből finanszírozott építkezésekből megmaradt építési hulladékot a térség egyik zöld területére hordták – értesítette lapunkat a sümegi Élhetőbb Városért Egyesület elnöke, Kovács Mihály, aki szerint a természetvédelmi terület 20-30 évében ilyen mértékű környezetszennyezésre még nem volt példa, ráadásul mindez a polgármester, Végh László tudtával történt.

Az egyesület vezetőjét a Sarvaly utca lakói keresték fel, miután arra lettek figyelmesek, hogy a lakóházaktól nem messze hulladéklerakót hoztak létre. Mint kiderült, a több száz tonnányi hulladék, így kátrányos aszfalt, beton a városban történt bontásokból származik, amit az Élhetőbb Városért Egyesület a rendelkezésükre álló dokumentációból állapított meg. A lakosok által készített fotókból jól kirajzolódik, hogy a természetvédelmi területen elhelyezett veszélyes hulladék lerakását azok a gépek végezték, amelyek a körforgalom bontásánál és a Ramassetter-ház munkálatainál dolgoztak – írta Kovács Mihály a Facebook-oldalán.

Sarvaly utcai kálvária

Mint azt napokkal korábban Németh Szabolcs helyi aktivista kiderítette, a vállalkozók szerződésben vállalták, hogy az építkezésből visszamaradó építési törmeléket engedéllyel rendelkező telephelyre szállítják. Mégis a több száz tonnányi hulladék Sümeg zöld, természetvédelmi területén landolt, ami Dr. Szalai Mária önkormányzati képviselőt is megdöbbentette,

„hisz miközben a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, addig Sümegen a pályázati forrásból finanszírozott építkezés hulladékát egyszerűen kihordják a Sarvaly utca végébe.”

A rendőrség már nyomoz az ügyben

Az érintett területet az egyesület képviselői civilekkel járták körbe, majd kiemelték, hogy attól függetlenül, hogy

„a rendőrség már nyomozást folytat környezet és természetkárosítás miatt, azonnal meg kell kezdeni a veszélyes hulladék elszállítását a területről, aminek költségét Kovács Mihály szerint Végh László polgármesternek nem újabb hitelekből és az itt lakókkal kellene megfizettetnie”.

A lerakót létrehozók is előálltak egy magyarázattal, miszerint ez „ideiglenes lerakás", amit Kovács Mihály felháborító álláspontnak tart.

„Ideiglenesen utoljára a szovjet hadsereg volt hazánkban, úgy 40 évig. Ideiglenesen természetvédelmi területre kátrányos aszfaltot, betont, eternitet sem külön, sem összekeverve nem helyezünk el! Ha ezt a Végh László polgármester úr által képviselt gondolatmenetet fogadnánk el, akkor holnaptól a szemetét, hulladékát mindenki kivihetné az erdőbe „ideiglenesen”, hisz majd elviszi onnan 1-2 év múlva!”

A sümegi lakók nem hagyják annyiban

Addig is, amíg a rendőrség lefolytatja a nyomozást, és a fényképek alapján beazonosítják az aszfaltot és a lerakást végző autókat, sofőröket, megbízókat, az önkormányzati képviselők a helyi lakókkal karöltve megkereséssel fordulnak a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy magyarázatot kapjanak arra a kérdésre: milyen iratok alapján történt meg a pályázatok során a hulladékszállításra és lerakásra vonatkozó pénzügyi elszámolás.

Mindemellett a körforgalom építésében részt vevő Nemzeti Nonprofit Közút Zrt. vezérigazgatóját is felkeresték, hogy mit tud erről, hiszen igencsak kellemetlen lenne, ha egy ilyen példátlan esethez a nevét adta volna egy állami cég.

Németh Szabolcs azt is megemlíti az eset kapcsán közzétett bejegyzésében, hogy

„nagyon kíváncsi vagyok, hogy a körforgalom azon munkaütemének során, mely 83 millió 544 ezer forintba került, melyik cég állított ki átvételi igazolást arról az aszfaltról és egyéb hulladékról, mely feltételezhetően a Sarvaly utca végén van leborogatva. Vagy melyik hulladékudvar adott igazolást a kivitelező Közszolgáltató Kft-nek a Ramassetter-ház 55 millió 309 ezer forintos beruházása során arról, hogy ők fogadták be az egyébként a város határába, természetvédelmi területre hordott betonpilléreket, mint bontási hulladékot.”

A helyi aktivista egyébként telefonon megtudta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-től, hogy az aszfalt befogadásának semmi akadálya nincs,

„21-23 forint/kilogramm áron átveszik és kiállítják a szükséges iratokat. Nos, valószínűleg itt van az a bizonyos kutya elásva. Legyenek szívesek felszorozni a fenti összeggel azt a több száz tonna kátrányos aszfaltot, ami Sümeg határában van kihordva.”

Sümegen akadnak még gondok

Sümegen az elmúlt időszakban nem csak ez volt az egyedüli kifogásolható eset: ahogy arról korábban már beszámoltunk, a rendőrség az önkormányzati megbízások miatt még májusban razziázott, a kormánypárti vezetésű önkormányzat a helyi média számára tízmilliókat és ingyen irodát biztosított, nem is beszélve a többmilliós büntetésekről, amit a Közbeszerzési Döntőbizottság több beruházásra is kiszabott.