Újabb sümegi ügy: tízmilliókat és ingyen irodát ér a helyi média?

Újabb sümegi ügy: tízmilliókat és ingyen irodát ér a helyi média?

Sorban hullanak ki a csontvázak a kormánypárti vezetésű sümegi önkormányzat szekrényéből. Több, gyanús körülmények között elvégzett felújítási munkát követően most a helyi média finanszírozása tartogat érdekességeket.

Az esetről a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a helyi közéletben jártas Németh Szabolcs számolt be, ezúttal a sümegi önkormányzat által finanszírozott városi média hátterét tárva fel.

Az oknyomozás szerint Sümeg fideszes polgármestere, Végh László 2016 decemberében saját előterjesztése alapján 11 millió forintot juttatott a Sümeg Média Centrum Kft. részére úgy, hogy a céget csak következő év januárjában jegyezték be, méghozzá nem is Sümegen, hanem eredetileg Balatonfűzfőn.

Azaz olyanok kaptak „címzett támogatás” címén közpénzt, akik még nem is léteztek.

Ez a 11 millió forint a 2019 és 2020 közötti működésre jócskán megnőtt, a városi költségvetés már több mint 28 millió forintot szánt a helyi média éves működésére.

Mindez érdekes módon „támogatási szerződés” formájában zajlik, holott egy magáncégről van szó, ami egyszerűen szolgáltatást nyújt: heti egy tv-műsort készít, kiad egy 2500 példányos havilapot és néhány internetes felületet kezel.

A cégadatbázis szerint a vállalkozás mindössze 2 fővel működik.

Sümeg Média Centrum Kft.

Ráadásul Németh szerint mindezt extra kedvezmény is segíti: a cég Sümeg központjában bérel egy 71 négyzetméteres ingatlant, az irodáért rezsivel együtt (!) havi 35 ezer forintot kell fizetniük.

Ez pedig azt jelenti, hogy a bérlés gyakorlatilag ingyen van, hiszen a rezsi sem valószínű, hogy kevesebb ennél az összegnél. Németh arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos városi rendelet szerint havi 166 ezer forintot kellene fizetnie a cégnek az iroda után.

Közölte azt is, hogy információi szerint

a NAV Veszprém Megyei Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást folytat, amelynek alanya a kft. szerződései, adóbevallásai és elszámolásai.

Ez nem lenne meglepő annak fényében, hogy az önkormányzatnak más olyan megbízásai is vannak, mellyel kapcsolatban hatósági eljárások indultak. Május elején az Alfahír is beszámolt arról, hogy tavaly közel nyolcmillió forintért újíttatott fel egy 21 éves munkagépet a sümegi önkormányzat úgy, hogy a megismert dokumentumok alapján az árajánlatokat nagy valószínűséggel azt követően pótolhatták, hogy az első adatigénylések befutottak az önkormányzathoz. Míg a „győztes” szerviznek műhelye sem volt, a beérkezett árajánlatok helyenként betűre pontosan megegyeztek.

Emellett ugyancsak a hatóságok látókörébe kerülhetett a sümegi temetői Kálvária, és a helyi Művelődési Központ bejáratának milliós felújítása, melyek kapcsán szintén számlázási szabálytalanságok és túlárazási gyanúk merültek fel.

Az Alfahírnek a rendőrség megerősítette, hogy ezekben az ügyekben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozást folytat hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Ugyancsak megerősítést kaptunk a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivőjétől, hogy az ügyben a Tapolcai Rendőrkapitányság rendelt el nyomozást hűtlen kezelés bűntette miatt, amely jelenleg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság előtt van folyamatban. Úgy tűnik, a sor most a helyi médiafinanszírozás adóhatósági vizsgálatával folytatódik. Lapunk ezzel kapcsolatban levélben kereste meg a hivatalt, azonban a válaszadást azzal hárították el, hogy konkrét cégre, személyre vonatkozó adatokat nem hozhatnak nyilvánosságra.