Szabálytanul szórták a milliárdokat, a büntetést is közpénzből fizetik a Matolcsy-alapítványok

Először egy nevetséges 200 ezer forintos büntetést kaptak.

Először egy nevetséges 200 ezer forintos büntetést kaptak. Az adminisztratív mulasztási bírság azért keletkezett, mert az MNB alapítványai be sem jelentkeztek a közbeszerzési listára.
A szabálytalanság ára azonban ennél sokkal, de sokkal nagyobb lehet, hiszen úgy szórtak el milliárdokat, hogy közben nem írtak ki közbeszerzést. Az ügyészség a Közbeszerzési Döntőbizottságnál 63 szerződés esetén kezdeményezett jogorvoslatot. A bíróság a megkötött szerződéseket is érvénytelenítheti. A bíróság ugyan büntetésként elkérhetné a szerződések értékének akár 15%-át is, de egyelőre a 3%-os kulcsot alkalmazza.

A PADA eddig mintegy 32 millió forint büntetést kapott. A „bűnlajstrom” szerint közbeszerzés nélkül egy milliárd forintért épített galériát és éttermet a Budai várnegyedben a Mészáros Lőrinc nevéhez fűződő Magyar Építő Kft., a Friday Creative irányítja a doktori programot havi 5 millió forintért, a Frank nevű cég közel 11 millió forintért videódokumentációt készített két első kerületi ingatlan felújítási munkálatairól.

A büntetések szépséghibája, hogy az is közpénzből megy.