Szájer-ügy: Szédítően merész, hogy Szájer a mentelmi joga mögé bújna

Szájer-ügy: Szédítően merész, hogy Szájer a mentelmi joga mögé bújna

A 24.hu tette közzé "az álszent Szájer úr" címmel írt véleményt, amit az osztrák Die Presse újságírója, Oliver Grimm jegyzett. A szerző szerint irreleváns, hogy Szájer József a takaró alatt vagy a "meghitt" pillanatokban mit tesz és annak is, hogy ezt hány és milyen nemű emberrel teszi. 2020-ban vagyunk és ha a tekintélyelvű Fidesz - amelynek Szájer József az egyik alapítója - másképpen szeretné ezt látni, az Európai Unióban a szexuális önrendelkezés azon polgári jogok elidegeníthetetlen része, amelyeket az Európai Uniónak védelmeznie kell.

Mégis fontos politikai ügy, hogy Szájer József az ereszcsatornán mászva megpróbált elmenekülni a helyszínről, amikor a brüsszeli rendőrök a helyi melegbárban feloszlattak egy 25 férfi részvételével zajló, drogos szexpartit

- véli a szerző.

Ez, a cikk írója szerint látszólag azért történhetett, mert a nemzeti, autoriter Fidesz egyik alapítója olyan rendkívüli személyes viszonyulást mutat, amelyet a pártja megpróbál törvényen kívül helyezni. Ez cinikus. A magyar kormány a nyitott társadalom, a liberalizmus és a felvilágosodás elleni haragjában furcsa fantáziákba merül a magyar családok jóléte elleni állítólagos dekadens összeesküvésekről. Legutóbbi alkotmánymódosításukban kifejezetten meg akarják tiltani az azonos nemű párok általi örökbefogadást. 

Oliver Grimm úgy véli, Orbán Viktor egyik legközelebbi bizalmasának politikai végjátéka azért jelentős, mert „Szájer lélegzetelállítóan képmutató”.

A szexparti ugyan nem volt illegális, de az tény, hogy az esemény a szigorú belga kijárási korlátozások idején történt. Szédítő merészségről árulkodik a parlamenti vagy diplomáciai mentelmi jog igénybevétele azért, hogy Szájer József, a közigazgatási hatóságok által kezdeményezett büntetőeljárást elkerülhesse.

Az osztrák lapban megjelent írás felidézi, hogy Szájer József november 13-án, amikor az EU jogállamiságra vonatkozó kívánalmait bírálta a magyar kormány honlapján, kettős mércét emlegetett. A publicista szerint igaza volt Szájernek még akkor is, ha a Fidesz EP képviselője nem egészen a kialakult helyzetre értette véleményét.