Kárpátaljára küldött pénzadományt tiszteletdíjából a mandátumáról lemondott Szávay István

Megígérte, hogy jótékony célra fordítja. 

A Jobbik alapító tagja, a párt korábbi alelnöke és frakcióvezető-helyettese decemberben jelentette be: lemond parlamenti mandátumáról és visszaadja azt – mint írta – "annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt megkapta".

Szávay István később megírta azt is, hogy hivatalos lemondását akkor nyújtja majd be, ha utódja ismeretében erre a Jobbik vezetése felkéri, de világossá tette, hogy 2018. december 31-et követően semmilyen juttatást nem vesz igénybe, fennmaradó tiszteletdíját pedig jótékony célra fordítja majd. Lemondásának tényleges benyújtásakor, január 31-én jelezte, hogy ezen összeg "nagyobb részét a Heim Pál Gyermekkorháznak kívánom adni – megköszönve ezzel is kislányunknak, Kincsőnek nyújtott segítségüket -, illetve támogatást szeretnék juttatni még szülővárosomba, Soltvadkertre, valamint kárpátaljai feleségem falujába, Barkaszóra is."

Szávay: "Maradok, aki voltam, emberként, magyarként küzdök tovább"

A politikus novemberben, egy magánbeszélgetéséről nyilvánosságra hozott hangfelvételre reagálva jelentette be lemondását. "Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van."indokolta döntését Szávay.

Vasárnapi Facebook-bejegyzésében Szávay István arról számolt be, hogy

ígéretének megfelelően 50-50 ezer forintnyi adományt juttatott el a kárpátaljai Barkaszóra, a helyi magyar református- és görög katolikus egyházközösségek részére.

"Bizonyos vagyok benne, hogy ez a pénz jó helyre került, és a falu magyarságának javára hasznosul majd. Áldás, békesség! Dicsőség Jézus Krisztusnak!"

 - fogalmaz a politikus.

A fideszes sajtó, különösen az Origó néven működő fake news kisüzem ennek ellenére folyamatosan támadta/támadja Szávayt és szintén távozó képviselőtársát, Staudt Gábort, aki már pert is nyert az őt bűncselekményekkel vádoló médiumokkal szemben. Ezeket a cikkeket rendre átvette a fideszes propagandagyár és a köztévé is. Szávay korábbi, fentebb is idézett nyilatkozatait teljesen elhallgatva folyamatosan azt sulykolták, hogy a lemondás halogatásának anyagi okai vannak és a képviselők csak plusz jövedelemre kívánnak szert tenni, amely szerintük akár 3 millió forint is lehet.

Ezzel kapcsolatban Szávay István a Kárpáthírnek elmondta, hogy

ekkora összegről szó sincs, fennmaradó tiszteletdíja 700.000 forint volt, amelyet ígérete szerinti célokra fordít,

a róla szóló összes hazug és rágalmazó híradás kapcsán pedig ezúttal is pert fog indítani.

Szávayt egyébként korábban öt évre kitiltották Ukrajna területéről, mivel rendszeresen szót emelt a kárpátaljai magyarságot ért jogsértések ellen, valamint számon kérte Porosenko ukrán elnök magyar közösségnek tett beteljesítetlen választási ígéreteit.

Az egykori képviselő a portálnak elmondta, hogy a kitiltása októberben jár le, és reméli, hogy az idei karácsonyt feleségével és kislányával immár közösen Kárpátalján tölthet.