Száznál is több szíriait állítottak elő a libanoni robbantások miatt

A szóban forgó személyeket a Balbeeki régió hat térségében végrehajtott razziákban fogták el. A régióban több rögtönzött menekülttábor is működik.

A razziákra néhány órával azután került sor, hogy robbantások sorozata, köztük több öngyilkos merénylet rázta meg a szíriai határhoz közeli, zömmel keresztények lakta Kaa falut, az öngyilkos támadókon kívül hat ember halálát és 19 sebesülését okozva.

Késő este azután újabb négy öngyilkos merénylő lépett akcióba a faluban az áldozatok temetésére készülő gyászolók közelében, további 15 helyi lakost sebesítve meg.

Libanoni biztonsági források szerint a robbantássorozatot az Iszlám Állam (IÁ) hajtotta végre, a dzsihadista terrorszervezet azonban eddig nem jelentkezett a merényletek elkövetőjeként.

Az állami NNA hírügynökség híradása szerint a halálos áldozatok temetését biztonsági okból elhalasztották.

A Libanonban jelentős hatalommal bíró Hezbollah síita radikális szervezet a szintén azt közölte, hogy elhalaszt egy kedden esedékes vallási eseményt a fővárosban, Bejrútban.

A síita Hezbollah a polgárháború sújtotta szomszédos Szíriában jelentős erőkkel támogatja a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerőket a túlnyomórészt szunnita felkelőkkel szemben.

A határtérségben emiatt eddig is számtalan összecsapás zajlott le a libanoni hadsereg és az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front, valamint az IÁ fegyveresei között.