Székely autonómia napja: szép szavak vannak, aláírások nem igazán

Székely autonómia napja: szép szavak vannak, aláírások nem igazán

A Székely Nemzeti Tanács 2016-ban nyilvánította október utolsó vasárnapját a Székelyföld autonómiájának napjává, aminek kapcsán az Orbán-kormány politikusai rendszerint nagyon szépeket mondanak. 

Kásler Miklós humánminiszter, aki magát tiszteletbeli székelynek nevezte, arról beszélt, hogy a székely autonómia napján megannyi őrtűz lángjának fénye jelzi a székelyföldi magyarság autonómiaigényét. Az őshonos európai kisebbségeket megillető jogoknak az eddigi méltatlan megtagadása a székelyektől pedig kiállásra szólít mindannyiunkat.

Szerinte a cselekvésre ezúttal a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított aláírásgyűjtés formájában nyílt lehetőség.

"November 7-ig még csaknem két hét áll rendelkezésünkre, hogy európai országokban élő ismerőseink támogatását kérjük a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés sikeréért" - hangsúlyozta Facebook-oldalán a miniszter, hozzátéve: "álljunk ki nemzetünkért, ha ugyanis mi nem tesszük, mások nem fogják megtenni helyettünk!".

A Kásler által hivatkozott európai polgári kezdeményezésről többször is olvashattak az Alfahíren, jelen pillanatban azonban nagyon messze állunk attól, hogy a meghosszabbított határidőig sikerüljön összegyűjteni legalább hét tagállamban a kötelező minimumot. Magyarországon, Szlovákiában és Romániában ez sikerült, ezeken kívül mindössze

  • Spanyolországban (37,27 százalék),
  • Svédországban (29,87 százalék),
  • Ausztriában (17,94 százalék),
  • Írországban (17,53 százalék),
  • Németországban (15,15 százalék),
  • valamint Belgiumban (11,96 százalék)

haladja meg a támogatások aránya a kötelező limit 10 százalékát (részletekért KATTINTSON IDE).