Szemétbiznisz hatósági közreműködéssel Hejőszalontán

Anderkó József polgármester előadta az ügyben, hogy több hatóságot megkeresett, de senki nem akar határozottan állást foglalni, a rendőrség sem. Írtak levelet a Tiszaújvárosi Rendőrség bűnügyi osztályvezetőjének is, aki Kalapos István rendőrkapitánynak tette át a levelet, aki viszont nem válaszol. A polgármester szerint a kialakult helyzetet azzal magyarázza a rendőrség, hogy amíg a tettesek elmennek a szeméttelepre, addig a környéken legalább nem "lomolnak". Volt már példa arra is, hogy fertőzéseket hoztak be a faluba - tette hozzá -, amiért már felhívta az érintettek figyelmét: a szeméttelepről hazaérve legalább mossanak kezet, ugyanis ott szedik össze a fertőzést. Egyébiránt Anderkónak erős a gyanúja, hogy a guberálók összejátszanak a biztonsági őrökkel. Továbbá előadta, hogy nemrégiben Hejőszalontán a TEK is bevetésre került, mert két társaság egymásra támadt, amiért az egyik a másiktól ellopta a szeméttelepen előkészített zsákmányát, és amiért kerékpárt hajtogattak össze. Kaszával, gereblyével mentek egymásnak - meséli.

Végezetül a falu első embere összegzően azt szűrte le a megkeresett hatóságok hozzáállásából, hogy örülnek neki, ha a szeméttelepre járnak egyesek, amit nyíltan nem, de négyszemközti beszélgetésen el is mondanak. Ez főleg a rendőrségre igaz - teszi hozzá.

Elhangzott az ülésen, hogy Kalapos rendőrkapitány egyszer azt nyilatkozta, hogy inkább a szeméttelepről lopjanak mint máshonnan, amit a polgármester nyomban meg is erősített azzal, hogy igen, ez az álláspontjuk. Kalapos szerinte jó helyzetben van, mert elméletileg nem ő védi a szeméttelepet, ezért ha nem kapják el, nem kapatja el a guberálókat, akkor nincs is velük dolguk. Anderkó szerint a NAV-nak kellene elkapni orgazdaságért azokat a személyeket, akik felvásárolják a fémeket. Nem is érti, hogyan tudják még leadni, főleg, hogy nagy mennyiségű fémről van szó.

Szabó Gergely, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, Hejőszalonta önkormányzati képviselője közleményében azt írta:

„A Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnökeként, Hejőszalonta önkormányzati képviselőjeként felszólítom az érintett hatóságokat, tegyenek meg minden tőlük telhetőt a hulladéklopás körüli problémahalmaz megoldása érdekében.”