Az orosz kémfőnök szerint olykor már felülmúljuk a hidegháborút

Az ideológiai konfrontáció ma néha élesebb, mint amilyen volt.

"Az eszmei információs síkon különösen feszültek a konfliktusok. Az ideológiai küzdelem jelenlegi szakasza az élességét tekintve megközelíti a szenvedélyek hidegháborús fellángolását, és időnként már felül is múlja azt. A különbség annyi, hogy az ideológiát most nem a keleti blokk, hanem a nyugati elitek terjesztik, legalábbis az a része, amely nem kíván lemondani a neoliberális, globalista szemléletről" – mondta.

Nariskin szerint a globalizáció és a multikulturalizmus terjesztése odáig fajult, hogy a többség már képtelen megvédeni magát az agresszív kisebbségekkel szemben, és állandó mentegetőzésre, magyarázkodásra kényszerül a saját puszta létezése miatt.

Az orosz kémfőnök úgy vélekedett, hogy az ideológiai küzdelem csak erősödni fog és kiterjed új területekre is. A folyamatot szerinte álhírek terjesztése, a tömegekre való hatásgyakorlás innovatív technológiáinak bevetése és virtuális valóság létrehozása jellemzi majd.

"Ebben az igazság utáni világban az információs függetlenség megerősítése nem kevésbé aktuális feladat, mint például a védelmi képesség erősítése vagy a nemzetgazdaság fejlesztése" - fogalmazott Nariskin.

Az orosz hírszerzés igazgatója szerint a Nyugat továbbra is az erő pozíciójából tárgyal Moszkvával, de Oroszországgal szemben ennek a taktikának nincs perspektívája. Hangsúlyozta, hogy az orosz vezetés kizárólag az egyenjogúság és az érdekek kölcsönös tiszteletben tartása alapján hajlandó együttműködni.