Ön szerint hány óra alatt keresi meg a magyar átlagbért egy New York-i gyorsétterem dolgozója?

Pillangó-effektus: itthon plakátkampány, New Yorkban béremelés.

A New York-i gyorséttermi dolgozók Washingtonban szervezett demonstrációját követően 15 dollárra emelték meg a minimálbérüket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) árfolyam-kalkulátora szerint, a lenézett melónak tartott hamburgersütésért óránként 4252 forint üti a markukat.
 
Azt nem tudjuk, hogy a Fidesz arca vajon melyik ország minimálbér-emelkedésére utalt, amikor növekedésről számolt be, még az is lehet, hogy a magyar reformok olyan jól működnek, hogy annak áldásos hatásait az Egyesült Államok szegényebb társadalmi rétegei is megtapasztalhatják.
 
Persze, azt az ellentmondást nem oldja fel, hogy miközben az elmúlt 5 évben csökkent hazánkban az átlagbér (525 euróról 493 euróra), és az alacsony jövedelműek adóterhe 5 százalékkal növekedett, Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint a magyar háztartásoknak több pénzük van.
 
Ezt a szigorú ténymegállapítást egyébként arra alapozta, hogy "a statisztikai jelentések, az online kassza adatai és a megnövekedett fogyasztói bizalom abba az irányba mutat", hogy több pénzünk van.
 
Nos, ha már így tele vagyunk, irány New York, és vegyünk egy hamburgert.
 
A brit Guardian a fizetésemelés kapcsán készített egy kimutatást arról, hogy vajon az egyes országokban mennyit is keresnek a minimálbérért dolgozók.
 
A Nagy Alma gyorséttermesei egyébként vezetik a vonatkozó világranglistát, igaz a Világ Legjobban Fizetett Minimálbérese címen osztozniuk kell San Francisco, Los Angeles és Seattle amerikai városok hasonló sorsú munkásaival.
 
A képzeletbeli dobogó második fokára Chicago állhat fel a maga 13 dolláros szintjével, míg a bronzérmet Ausztrália zsebelte be (USD 12,49).
 
A lap elismeri, hogy a 15 dolláros érték nemcsak a világon, de az Egyesült Államokat tekintve is kiugróan magas szám, az országos átlag 7.25 dollár, igaz nem mindegyik szövetségi államban ismerik a minimálbér intézményét.
 
Mint ahogy Európában sem vezették be minden országban ezt a viszonyítási számot.
 
Visszatérve a listához, az öreg kontinens első reprezentánsa az 5. helyen található, a napfényes Oakland ugyanis (USD 12,12) megelőzi Luxemburgot (USD 12,12), az unió adóparadicsomát.
 
Hiába nőtt újra a minimálbér a magyar reformok működése közepette, sajnos hazánkat csak a lista alján találhatjuk meg, a Guardian adatai szerint egy magyar minimálbérért robotoló dolgozó óránként 2,14 dollárt keres. Az MNB szerint ez majdnem 601 forint!
 
Persze, még a fideszes adóprés előtti pillanatokban, az a 600-601 forint még bőven veszít az értékéből, mielőtt realizálódik a pénztárcánkban.
 
A lista alapján 4 országot előzünk meg: Litvániában, Romániában, Brazíliában valamint Bulgáriában 2 dollár alatti a minimum órabér, az 1 dollár alatti országokról nincs kimutatás.
 
S most következzen a címben feltett kérdésre a válasz, a már említett 493 euró 539,29 dollárt ér az MNB szerint; azaz a New York-i gyorséttermi dolgozó 36 óra alatt megkeresi a magyar átlagbért.
 
Mert van mire büszkének lenni....