Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete: a felsőoktatás minden szereplőjének ki kell állni az SZFE mellett

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete: a felsőoktatás minden szereplőjének ki kell állni az SZFE mellett

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) támogatásáról biztosítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóit, oktatóit és hallgatóit az egyetem autonómiájának megőrzésére irányuló küzdelmükben - közölte az FDSZ, és egyben felszólították a felsőoktatás minden szereplőjét és minden jóérzésű, a tanulás, a tanítás és a tudomány szabadságát fontos értéknek tartó polgárt, hogy

"adják Ők is támogatásukat a SZFE és az egyetemi autonómia védelméhez".

A Szakszervezet szerint a jelenlegi törvényi feltételek nem nyújtanak garanciát az egyetemi autonómia megőrzésére a fenntartót váltó intézményeknél. Mint írták, szükséges tisztázni és törvényileg rögzíteni, hogy a fenntartó az új modellben sem vonhatja el az intézmények szenátusainak korábban biztosított törvényes jogokat, de szükséges biztosítania a Szenátus, mint alapvető legmagasabb irányító testület szerepét.

Az eddigi átalakítások tapasztalatai ismeretében az FDSZ felszólítja a kormányzatot, hogy az érintett érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetve olyan törvénymódosításokat kezdeményezzen, amelyekkel javítja a modellváltás jogszabályi feltételeit az egyetemi autonómia és a szerzett munkavállalói jogok megőrzésének érdekében.

"Teremtse meg egy ágazati kollektív szerződés kialakításának jogszabályi feltételeit! Biztosítsa a versenyképes, önálló, független felsőoktatást az ország jövőjének érdekében"

- közölte a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

Nincs egyezség az SZFE volt vezetői és Vidnyánszky között, aki meg sem jelent a sajtótájékoztatón

Az SZFE lemondott vezetői is sajtótájékoztatót tartottak szerdán, ahol eredetileg az intézményt irányító alapítvány elnökével, Vidnyányszky Attilával közösen beszéltek volna, de végül ő nem jelent meg a tájékoztatón. Miközben sorra mondanak fel a Színház és Filmművészeti Egyetem tanárai, a hallgatók pedig nem engedik be a kormány által kinevezett új vezetőséget, az egyetem Vas utcai épülete előtt sokan szolidaritásukat fejezik ki a diákok felé.