Szijjártó egyelőre nem mondta el, hová telepítik az újabb kínai akkumulátorgyárat

Szijjártó egyelőre nem mondta el, hová telepítik az újabb kínai akkumulátorgyárat

A Fidesz-kormány külgazdasági és külügyminisztere a Kínai Népköztársaságban tartott Nemzetközi Akkumulátor Konferenciáról küldött videójában jelentette be: újabb kínai akkumulátorgyárat hoznak Magyarországra.

A konferencia díszvendége Magyarország volt, ami nem is csoda, tekintve, hogy Orbán Viktor kormánya a tavaly nyári első bejelentés óta folyamatosan jelenti be az újabb és újabb akkumulátorgyárak telepítését. Teszik mindezt a víz- és energiahiány, illetve a lakossági tiltakozások egyértelmű üzenete ellenére. Azt mondják, hogy akkumulátor nagyhatalom leszünk, de lehet, hogy inkább egy kínai akkumulátorgyarmat?

Szijjártót boldoggá teszi, hogy a kínaiaknak mennyire megéri Magyarországra jönni.

Szijjártó először elmondta, hogy büszkeséggel és boldogsággal tölti el a Kínai Népköztársasággal való együttműködés, majd hozzátette, hogy mindez a Fidesz-kormány 13 évvel ezelőtti keleti nyitásának köszönhető. Az ő meglátásában ez a kapcsolat mindkét ország számára előnyös, azaz szerinte Magyarországnak is.

Hangsúlyozta: Kínának nagyon megéri Magyarországon befektetni, hiszen Európában nálunk a legalacsonyabb a vállalati adókulcs, azaz a hazánkban megtelepülő multiknak kevesebb adót kell fizetni, mint máshol az EU-ban. Az olcsó munkaerőt és a sokszor a munkavállalók rovására rugalmas munkakörülményeket most nem emlegette.

Ezután ejtett szót új akkumulátorgyárak telepítéséről:

Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthettük a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra nemrégiben, és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyár vállalat befektetését is bejelentjük hamarosan.

Tehát eddig annyit lehet tudni csupán, hogy újabb kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra, de azt, hogy mekkora lesz, hová telepítik, illetve milyen víz- és energiaigénye lesz, még nem. Érdekesség, hogy Szijártó az eredeti, angol nyelvű beszédében "befektetésekről" beszélt, de egyéb információ híján egyelőre tekintsük ezt nyelvbotlásnak.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/facebook)