Szijjártó elárulta, mit tesznek a szlovákok magyargyűlölő rigmusai miatt

A május 30-án megrendezett Dunaszerdahely-Slovan labdarúgó mérkőzésen gyászszünetet zavartak meg a magyargyűlölő szlovákok.

Hegedűs Lorántné, az Országgyűlés jegyzője és Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője írásbeli kérdésben fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez.

Megítélésünk szerint Magyarország Külügyminisztériuma nem mehet el a magyarellenesség egyetlen megnyilvánulása előtt sem, ez egyebek mellett Magyarország jogrendszerének az alapjául szolgáló Alaptörvény D) cikkéből is következik. Ennek fényében kérdezzük, hogy milyen diplomáciai lépések megtételére került sor a 2015. május 30-án megrendezett Dunaszerdahely-Slovan labdarúgó mérkőzésen történtek kapcsán?

- tették fel a kérdést.

Szijjártó Péter válaszában azt írta, hogy bár a szlovák hatóságok 180 rendőrt vezényeltek ki a mérkőzésre, és 7 személyt elő is állítottak, a rendőri készenlét sem akadályozta meg a dunaszerdahelyi szurkolókat abban, hogy megzavarják a kegyeletnyilvánítást.

Szijjártó azt írta, a focimeccseken tapasztalható szélsőséges megnyilvánulások ellen minden államnak kötelessége fellépni. A kétoldalú tárgyalásaik során ezt az esetet is fel fogják vetni, hogy felhívják a szlovákok figyelmét a gyűlöletbeszéd elleni cselekvés fontosságára.

Az Ultras Liberi cikkében felhívta rá a figyelmet, mennyire eredményesek ezek a tárgyalások. A szlovákok sem az 1992-es Slovan-Fradi (a szlovák készenlétisek agyba-főbe verték a magyar szurkolókat), sem a 2008-as DAC-Slovan (a szlovák kommandósok ok nélkül támadtak a magyar drukkerekre, egyiküket újra kellett éleszteni) nem követték meg az érintetteket.