Szijjártó: Magyarország és Horvátország kész a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre

Szijjártó: Magyarország és Horvátország kész a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre

Ahogy azt korábban megírtuk, Ursula von der Leyen úgy vélte, hogy a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. A kapacitásnöveléshez véleménye szerint nagyjából 45-60 napra lehet szükség, valamint "némi beruházásra", köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozására. Elmondása szerint Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át.

A magyar és a horvát kormány kész a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre, Horvátország így készen áll az Adria kőolajvezeték kapacitásának bővítésére, hogy vészhelyzet esetén is biztosított legyen Magyarország ellátása - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Zágrábban az MTI szerint.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető erről ma Davor Filipovic horvát energiaügyi miniszterrel tárgyalt.

Mint ismert, az Oroszországgal szembeni európai uniós kőolajembargó alól hazánk ideiglenes mentességet kapott a csővezetékes szállításra. Szijjártó szerint így Magyarország ellátása továbbra is biztosított, de a teljes biztonsághoz arra van szükség, hogy hazánk ne csak egy irányból vásárolhasson kőolajat.

Jelenleg az Ukrajnán áthaladó Barátság kőolajvezeték biztosítja Magyarország ellátását, de fel kell arra is készülni, hogy a tranzit ezen az útvonalon adott esetben ellehetetlenülhet.

Délről, Horvátország felől rendelkezésre áll alternatív szállítási útvonal, az Adria kőolajvezeték, amelyet azonban bővíteni kell Magyarország és Szlovákia ellátásbiztonságának garantálásához

- közölte Szijjártó.

Kedd délután már tárgyal is Mol Nyrt. a horvátokkal

Horvátország készen áll erre egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködés keretében, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon a kellő mennyiség Magyarország ellátásához.

"Jó hírt tudok mondani, mivel megállapodtunk Horvátország energiaügyi miniszterével arról, hogy Horvátország is, Magyarországhoz hasonlóan, készen áll egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre"

- jelentette be a miniszter.

A horvátok készen állnak arra, hogy útvonalat biztosítsanak a kőolajszállítmányoknak Magyarország irányába, amennyiben ilyen szállításokra szükség lesz.

A horvátok készen állnak arra is, hogy kibővítsék a Magyarországra irányuló Adria vezeték kapacitását, valamint készen állnak arra, hogy megfelelő mennyiségű szállítási kapacitásokat biztosítsanak hosszú távon Magyarország irányába.

Kedd délután már a felek érintett vállalatai tárgyalnak a konkrét technikai részletekről, ugyanis nekik kell tisztázniuk a kapacitáslekötés konkrét idejét és mennyiségét, illetve a vonatkozó tarifákat

- mondta Szijjártó friss Facebook-videójában.

"A legfontosabb tehát az, hogy mind a horvát, mind a magyar kormány készen áll és elkötelezett arra, hogy egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködés keretében Horvátországon keresztül szükség esetén, vészhelyzetben, rendelkezésünkre álljon a Magyarország kőolajellátásához szükséges mennyiséget szállítani képes kapacitás" - fogalmazott Szijjártó Péter.