Kirúgják azt a külügyest, aki a járvány miatt otthonról dolgozna

Kirúgják azt a külügyest, aki a járvány miatt otthonról dolgozna

Volt még egy nagyon fontos varázskifejezés: home office és az erre vonatkozó törekvés. Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem.

- mondta Szijjártó Péter a nagyköveti értekezleten. A luxusnyaralásából nemrég hazatért külügyér azonban nem állt meg ennyinél. Még listázná is azokat a  munkatársakat, akik esetleg arra vetemednének, hogy a járvány miatt, inkább otthonról végeznék az irodai munkát.

Azt kértem a helyettes államtitkároktól és a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik... 

- fenyegetőzött a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy végül egyetlen egy név sem került a (fekete) listára.

Az Index a karantén idején még márciusban tette közzé azt a közös nyilatkozatot amelyet az érintett szakszervezetek írtak Orbán Viktornak és amelyben arra kérik a kormányfőt, hogy 

„a közszféra munkaadójaként a kormány mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival és az otthoni munkavégzést támogatja és elősegíti”.

Külön kérték, hogy legyenek tekintettel a kisgyermeket nevelő, krónikus betegségben szenvedő, valamint a hatvan év feletti kollégákra. 

Szijjártót azonban nem hatotta meg a szakszervezetek kérése. A nagykövetek előtt elhangzott beszédéből kiderült, hogy az otthoni munkavégzést kérőket azonnal kirúgják.

Szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza.

- mondta Szijjártó Péter hozzátéve, hogy aki ezt nem vállalja, annak nyitva állnak az épület ajtói, természetesen a kifele irányban is.

Ez törvényellenes!

- jelentette ki Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke.

Azt gondolom, hogy Magyarországon demokrácia van, ezért az Alaptörvény rögzíti a szervezkedés jogát. Éppen emiatt egy első számú minisztériumi vezető csak törvényellenesen tud megfogalmazni ilyen szavakat. Az ő dolga viszont a törvények betartása és a jogok biztosítása.

- tette hozzá Boros Péterné.

Kerestük Csóti Csabát, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnökét, aki későbbre igért tájékoztatást.