A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, mert szerintük nem érvényesülnek a higiéniai és balesetvédelmi szabályok

A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, mert szerintük nem érvényesülnek a higiéniai és balesetvédelmi szabályok

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) felügyelő alapítvány kuratóriuma úgy döntött, felfüggeszti az oktatási tevékenységet az intézményben, mert szerintük az egyetem épületeimben nem érvényesülnek az alapvető higiéniai, valamint tűz- és balesetvédelmi szabályok, írja a 444.hu. Az azonban nem tisztázott, mit is jelent ez azokra az egyetemfoglalókra nézve, akik az elfoglalt épületükben saját maguk szervezik az oktatást.

A kuratórium Rátóti Zoltán által aláírt közleménye szerint

jelentős problémát okoz, hogy az általunk megismert adatok alapján az Egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek, a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése. 

Úgy vélik, ilyen körülmények között nem biztosíthatóak felelősséggel az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben. A kuratórium értesítette mindezekről az Oktatási Hivatalt, ők pedig végzésben szólították fel a kuratóriumot „az egyetemen kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére”.

A kuratórium tehát felfüggesztette az oktatást az őszi szünetet követően, ahogyan fogalmaztak, „a helyzet tisztázásáig”, továbbá tárgyalásra hívta a tanárok és diákok képviselőt, "az Upor László által vezetett max. 3 fős tanári, és a Csarnai Mihály által vezetett max. 3 fős hallgatói delegációkat” november 2-án 11 órára a Bajor Gizi Színészmúzeum tárgyalótermébe.

A közlemény alapján az egyeztetésen a kuratórium képviselői, illetve az egyetem új vezetői is jelen lesznek, s bármelyik tárgyalófél hiányában az egyeztetést eredménytelennek tekintik. Az esemény nem lesz nyilvános, azonban az elhangzottakról jegyzőkönyvet készítenek.