Ezúttal a dzsihadisták vethettek be vegyi fegyvert Szíriában

A szembenálló felek persze egymást okolják. 

A helyi kórházak közléseire hivatkozva a SANA arról számolt be, hogy több pácienst is légzési nehézséggel szállítottak be az egészségügyi intézményekbe. A hírügynökség fotókat és videófelvételeket is közzétett a történtekről, ezeken orvosi ellátásra szoruló embereket lehetett látni.  

A szíriai felkelők ugyanakkor kitalálációnak nevezték a gyanúsítást. Szerintük mindez "hazugság, amely azt a célt szolgálja, hogy elfedje a rezsimnek a szíriai lakosság ellen elkövetett bűntetteit".

Áprilisban ugyanakkor ők vádolták azzal a kormányerőket, hogy a Damaszkuszhoz közeli Dúma városa ellen vetettek be vegyi fegyvert, meggyilkolva legalább negyven embert 

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország védelmi minisztériumának közlése szerint orosz harci repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre a gáztámadásért felelőssé tett szélsőségesek tüzérségi állásai ellen. 

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte: minden célpontot megsemmisítettek, és a bombázásról előre tájékoztatták telefonon Törökországot az erre a célra létrehozott forróvonalon keresztül.

Konasenkov elmondta: az orosz felderítés a célpontokat abban a demilitarizált ütközőövezetben fedezte fel, amelynek létrehozásáról Moszkva és a "mérsékelt" szíriai ellenzéket támogató Ankara szeptember 17-én megállapodott.

A vezérőrnagy korábban arról tájékoztatott, hogy a klórgázzal töltött rakétákat

a korábban an-Nuszra Front néven ismert szélsőséges dzsihadista szervezet uralta térségekből lőtték ki,

az Idlíb tartományban a feszültség csökkentésére létrehozott zóna területéről.

Igor Konasenkov közölte:

"A rendelkezésre álló információk szerint, különös tekintettel az áldozatok mérgezési tüneteire, a lőszer, amellyel az aleppói lakónegyedeket lőtték, klór (gázzal) volt töltve".

Egyben bejelentette, hogy Moszkva egyeztetni fog Törökországgal is a történtekről, hiszen Ankara felelős a deeszkalációs övezetben a tűzszünet megtartásáért.

A szíriai külügyminisztérium vasárnap cselekvésre sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) a feltételezett aleppói gáztámadás miatt. A damaszkuszi kormány "felszólítja a BT-t, hogy haladéktalanul és határozottan ítélje el ezeket a terrorista bűncselekményeket ... és foganatosítson elrettentő büntetőintézkedéseket olyan országok és rezsimek ellen, amelyek támogatják és pénzelik a szélsőségeseket" - olvasható a tárca közleményében.