Mégis életben van az Iszlám Állam halottnak hitt vezetője?

Nicsak, ki van itt?

A 46 perces, jórészt vallási témákat taglaló felvétel keletkezésének ideje nem ismert. Abu Bakr al-Bagdadi azonban utal benne Észak-Korea Japánnal és az Egyesült Államokkal szembeni fenyegetésére és az iraki Kurdisztán függetlenségéről tartott ellentmondásos népszavazásra,

ami azt látszik igazolni, hogy tényleg életben van.

Hitet tesz benne a harc folytatása mellett, és annak ellenére is méltatja a dzsihadistákat, hogy nemrég elvesztették Moszult.

Bagdadi a csütörtökön ismertté vált felvételen emlékeztette követőit arra, hogy a muszlimok első számú kötelessége isten kedvére tenni, s csak utána következik az ellenségeik és az Allah ellenségei feletti győzelem.

A területi veszteségekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez nem tántorítja el fanatikus követőit.

A terroristavezér hangja az AP amerikai hírügynökség szerint nagyban hasonlít a korábban nyilvánosságra került felvételeken hallhatóhoz.

A dzsihadista szervezet vezetőjének többször is halálhíre kelt. Legutóbb július elején jelentette, "biztos forrásokra" hivatkozva a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), hogy Bagdadi életét vesztette a koalíciós erők kelet-szíriai - Deir-ez-Zór közelében végrehajtott - támadása következtében.

Számít az, hogy él-e még az Iszlám Állam vezére?

Szimbolikus jelentőségű, hogy életben van-e Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Államnak terrorszervezet vezetője, vagy sem, hiszen mind az Egyesült Államok, mind a közel-keleti államok "akkor tartják legyőzöttnek" a szervezetet, ha annak első számú vezetőjét megölik - mondta Csicsmann László, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán pénteken.