Küszöbön a krízis? A szlovén állam felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Küszöbön a krízis? A szlovén állam felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézetén keresztül felvásárolja az országban megtermelt összes búzát, továbbá 22 millió euró (kb. 8,8 milliárd forint) értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

 Sajnos a helyzet a világban - különösen Ukrajnában - napról napra romlik, és ez nemcsak az árakon, hanem a jövőre szánt élelmiszerek elérhetőségén is látszik

- mondta a miniszterelnök az MTI tudósítása szerint.

Kiemelte, hogy a szlovén kormány egyrészt a támogatásokon keresztül csökkenteni akarja a gazdálkodók költségeit, amelyek a magas üzemanyagárak, valamint a műtrágyák és magok drágulása miatt közvetlenül hatással vannak az élelmiszerárakra, másrészt létre akar hozni egy hatékony kiskereskedelmi árszabályozási rendszert. 

Ugyanakkor Golob hozzáfűzte, azt az irányvonalat is elfogadták, hogy 

az állam felvásárolja a Szlovéniában megtermelt összes búzát.

A kormányfő rámutatott: a gazdák így egy vevőt és stabil árat kapnak, tudni fogják, kinek és mennyiért adják el a búzát, ezért az ár is valamennyivel alacsonyabb lesz.

Már világszerte megfigyelhető, hogy a nagy kereskedők spekulatív módon nagy mennyiségben vásárolnak búzát. Svájc már hozott ilyen intézkedést, mi követjük 

- magyarázta Golob.

Ami a kiskereskedelmi árak szabályozását illeti, a szlovén kormány nem avatkozik közvetlenül be az árak alakításba - jelezte a kormányfő. Az árakat egy 15 termékből álló kosárral próbálják majd meg szabályozni, amelyről egyeztetnek még a kereskedelmi kamarával.

Mint mondta, összehasonlítják, hogy az ugyanolyan minőségű áruk mennyibe kerülnek az egyes kereskedelmi láncoknál, valamint összevetik a szomszédos országokkal, Horvátországgal, Magyarországgal, Olaszországgal és Ausztriával is.

Az adatok mindenki számára nyilvánosak lesznek, és megmutatják, az adott kosáron belül melyik áruházlánc, hogyan alakítja a termékek árát, ezzel megakadályozva, hogy a kereskedők - az amúgy is erős versenypiacon - túl magas árakat szabhassanak meg - húzta alá Golob.