"Éhségsztrájkra" hívtak fel a szociális ágazatban dolgozók

"Éhségsztrájkra" hívtak fel a szociális ágazatban dolgozók

A szociális dolgozók helyzetének javítása érdekében hívott össze hétpárti egyeztetést az ellenzék az érintett szakszervezetekkel, de a kormánypártok ezúttal is távol maradtak. A Fidesz-KDNP nélkül lezajlott megbeszélést követően az érintettek megköszönték a szociális munkások áldozatos tevékenységét a járvány első hullámának időszakában. Egyúttal felszólították a kormányt, hogy az egészségügyben dolgozók mellett, a szociális ágazat szereplői is megkapják az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést. 

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint az egyszeri 500 ezer forintos juttatás a szociális dolgozóknak ugyanúgy jár mint például az egészségügyi ellátó rendszerben résztvevőknek. Az MKKSZ vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi jogszabályok megnehezítik az érdekérvényesítést. 

Ezért arra kérjük az egészségügyben dolgozókat, hogy július másodikán, a magyar egészségügy napján, a szociális dolgozókhoz hasonlóan ebédidőben ne ebédeljenek, és ezzel az „éhségsztrájkkal” hívják fel közösen a figyelmet arra, hogy a szociális szférának is jár az egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítés.

– mondta Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.  

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a karantén időszakában úgy állt helyt a szociális ágazat, hogy közben semmiféle kormányzati, illetve társadalmi megbecsülést nem kapott.

Idézte Orbán Viktor szavait amikor a kormányfő arról beszélt, hogy a járvány leküzdése a nemzet sikere, de jelezte, hogy ennek a nemzetnek a szociális dolgozók is a részei nem pedig csak azok, akik más területeken segítették a védekezést. 

Felháborító, hogy miniszterelnök úr megfeledkezett rólunk, de sajnos nem először...

- mondta Köves Ferenc, aki hangsúlyozta, hogy olyan emberekért dolgoznak, akinek a védelmét törvény biztosítja.

Dr. Lukács László György, a Jobbik alelnöke arra a tényre mutatott rá, hogy a szociális dolgozók végezték az egyik legáldozatosabb munkát a járvány idején és mégis ők azok, akik a legrosszabbul vannak finanszírozva. A Népjóléti bizottság alelnöke azt várja a kormánytól, hogy kezdődjék végre meg a tárgyalás a szociális minimumról és állapítsanak meg egy közép- és hosszú távú tervet az ágazat bérhelyzetének javításáról. 

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy nemzeti minimum legyen a méltó szociális ellátás. Érthetetlennek nevezte, hogy miért maradt ki a szociális dolgozók teljes köre az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésből, amit egyébként nagyon helyesen megkaptak az egészségügyben tevékenykedők. 

Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság MSZP-s elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fizetési listákon az utolsó helyen szerepelnek a szociális ágazatban dolgozók. A szocialista politikus szerint nem igaz, amit Kásler Miklós állít, hogy nincs ráhatása arra, hogy a szociális intézményben dolgozók is megkapják ezt a juttatást, mert nem állami alkalmazottak. 

Éppen a magyar állam, azaz a magyar kormány dönt az állami bérezésről, illetve a jutalmakról

- mondta Korózs Lajos hozzátéve, hogy a kormánynak esze ágában sincs segíteni az ágazatban dolgozókon. 

Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő szerint a szociális ágazatban dolgozókat az út szélén hagyta a kormány és még egyeztetni sem hajlandó velük. 

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese pedig arról beszélt, hogy 46 milliárd forint lenne az egyszeri bérkiegészítés összege, amire bőven lenne pénz a költségvetésben, miközben a haveroknak a sokszorosát szórta szét a kormány a veszélyhelyzet alatt is.