Kásler 50 ezres jutalmat oszt ki a szociális dolgozóknak, de csak egyharmaduk kapja meg

Kásler 50 ezres jutalmat oszt ki a szociális dolgozóknak, de csak egyharmaduk kapja meg

Bruttó 75 ezer forinttal ismeri el a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által fenntartott intézmények dolgozóinak bátor helytállását és odaadó munkáját Kásler Miklós, csakhogy az ágazatban lévők többsége kimarad ebből - írja a Napi.hu egy birtokába jutott levél alapján.

Az emberi erőforrások minisztere azt írta, "a pandémia nem csak kihívások elé állított mindenkit immár második éve, de a segítőszakmát is reflektorfénybe helyezte (...) Az önök munkája példaértékű mindenki számára, hiszen nem csupán gondoskodnak a rászorulókról, de közösségeinket is megerősítik ezzel a helytállással." 

 

A minisztérium ezért 2021 decemberében bruttó 75 ezer forinttal (nettó 50 ezer forint) jutalmazza az SZGYF, vagyis a magyar állam által fenntarott intézményeinek munkatársait.

Az intézményi körbe többek között

  • idősotthonok,
  • gyermekotthonok,
  • illetve a fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket ellátó bentlakásos intézmények tartoznak.

Bár a most bejelentett jutalom némi kompenzációt jelenthet,

a szóban forgó jutalom csak a szociális ágazatban dolgozó 80-90 ezer ember körülbelül egyharmadát érinti, mivel a működő intézmények többségének fenntartását már nem az SZGYF, hanem nagyobb részt az egyházak, kisebb részben a helyi önkormányzatok végzik.

Mint ismert, a szociális dolgozók tavaly kimaradtak a bruttó 500 ezer forintos koronavírus-jutalomból, azt az egészségügyi dolgozók kapták meg.

A portál megjegyzi, noha a szociális szféra munkatársai 20 százalékos béremelésben részesültek, a lépés ugyanakkor nem tartalmaz speciálisan az ágazatra szabott bérfejlesztést, inkább a garantált bérminimum emelésével mosódik egybe.