Fontos tudnivalók a benti cica kiszoktatásához (x)

Fontos tudnivalók a benti cica kiszoktatásához (x)

Minden szobacicát tartó gazdi fejében felmerül előbb vagy utóbb a kérdés, hogy vajon jó ötlet lenne-e időnként egy kicsit kiengedni kedvencét a szabad levegőre.

Hisz szegény pára sokszor olyan vágyakozva néz ki az ablakon, biztos szívesen meghemperegne egy fűben vagy próbálgatná a karmait a kaparó helyett egy igazi fa törzsén. Bár sokan nagyon féltik kedvencüket ahhoz, hogy kiengedjék, de némi elővigyázatossággal cicád biztonságosan időzhet a szabadban.

Az első lépés: gondoskodj az élősködők elleni védelemről!

A kijárós macskák esetében nagyon-nagyon fontos az élősködőkkel szembeni védekezés, hisz a szabadban bolha, kullancs, szúnyog és bélféreg is fenyegeti őket, ehhez pedig nem is feltétlenül kell más állatokkal találkoznia.

Pár nappal azelőtt, hogy először kiengednéd az állatot, kezeld a Petgurunál kapható spot-on cseppek valamelyikével! Célszerű a kombinált készítményeket választani, amelyek többféle parazita ellen is védelmet nyújtanak.

A cseppek alkalmazása mellett a cicának nem kell bolhanyakörvet viselnie (ami kint azért problémás, mert fennakadhat vele valahol), hanem csak elég az oldatot a megadott helyeken a bőrére csepegtetni, és hamarosan kialakul a teljes körű védelem. Amire figyelj, hogy ezeknek a készítményeknek a hatása csak pár hétig tart, így a kezelés rendszeres megismétlése elengedhetetlen. 

Az élősködőket ugyanis még a legnagyobb odafigyelés mellett sem lehet csak egyszerűen elkerülni, hisz például a kullancsok már korántsem csak az erdőkben tanyáznak, hanem a városi parkokban, sőt a kertes házak udvarán is megtalálhatóak.

Alakíts ki egy biztonságos területet!

Ha társasházi lakásban élsz, akkor a cicád kiengedésének egyetlen módja, ha pórázon sétáltatod, így végig a közeledben lesz, felügyelhetsz rá, viszont így a mozgástere is igen korlátozott lesz.

Ha kertes házban laksz, akkor egy fokkal egyszerűbb dolgod van, hisz kialakíthatsz az állatnak egy kifutót. Ez lehet egy nagyobb, oldalt és felül is bekerített terület, de akár az egész udvart megcsinálhatod macskabiztosra egy megfelelő kerítéssel. Ez esetben arra is figyelni kell, hogy az állat a háztetőre vagy magas fa tetejére se tudjon felmászni, majd átszökni a szomszédba vagy az utcára. 

A kerten vagy a kifutón belül pedig helyezz el játékokat, mászóalkalmatosságokat, egy fekhelyet, ahol az állat megpihenhet, és persze legyen elérhető élelem és friss víz is! Alomtálca nem szükséges, a cica a földbe is el tudja kaparni a “macskapiszkot”. Tedd hozzáférhetetlenné a mérgező növényeket és szúrós, hegyes tárgyakat!

Szerelj fel egy macskaajtót!

Ha szeretnéd, hogy kedvenced felügyelet nélkül, a saját kénye-kedve szerint kimehessen, akkor megfontolandó egy macskaajtó beépítése a bejárati ajtóba. Amint az állat megtanulja használni, szabadon járkálhat ki-be, akár akkor is, amikor senki sincs otthon.

Ez esetben viszont nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy legyen számára egy biztonságos terület, ahol semmi veszély nem éri és ahonnan nem tud megszökni!