Az olvasás fontossága az életben (x)

Az olvasás fontossága az életben (x)

A legjobb az lenne, ha minden nap olvasnának az emberek, nem csak az olvasás világnapja alkalmából, azaz október 8-án helyeznénk kiemelt figyelmet erre a fontos dologra. Éppen ezért különösen lényeges, hogy már egészen kiskorban megszerettessük a könyveket a gyermekekkel. De vajon ezt hogyan tehetjük hatékonyan?

Mindig legyen könyv a közelben

Manapság a gyermekek nagy része a virtuális eszközök használatát részesíti előnyben, szemben a könyvekkel vagy bármilyen másik játékkal. Éppen ezért, ha azt szeretnénk, hogy a gyermek olvasson, akkor lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy minél kevesebbet használja a kütyüket, és minél gyakrabban forgassa a könyveket. 

Lehetőség szerint adjuk meg a gyermeknek az olvasás örömét és azt a meghittséget, amit csak egy könyv fölött összebújva tapasztalhatunk meg. Persze ez a család minden tagjától áldozatot kíván, nem csak a gyermektől, hiszen a szülőnek is mindennap le kell ülnie olvasni, ezáltal minőségi időt együtt tölteni. Igen, sokkal egyszerűbb 1-1 kütyüt a gyerek kezében nyomni, de ez sokkal kevésbé kifizetődő, mint az olvasás.

Már egészen kiskortól érdemes könyvekkel körülvenni a gyermeket, mert ha azt látja, hogy a szülők olvasnak, akkor jó eséllyel a látott példát fogja másolni. Akár az újszülöttek számára is megnyugtató lehet a meseolvasás, hiszen a hangsúlyok, a hangok rezgése egy olyan közeget biztosít a számára, ami biztonságot nyújt. 

Hogyan induljunk el?

Már totyogó korban jó szolgálatot tehetnek a vastag lapú könyvek, akárcsak a különböző leporellók is. Ezek jóval több képet tartalmaznak, mint szöveget, így van, hogy nem is mesélni kell őket, hanem a képről kitalálni egy történetet. Ezeket kifejezetten szeretik a gyerekek, hiszen kedvükre igazíthatjuk a történet fonalát. Ilyenek például a Bogyó és Babóca történetéből ismert bogarak életét és környezetét bemutató kis könyvek.

Nagyobbak számára már nyugodtan választhatunk olyan könyvet, ami kicsit több szöveget tartalmaz, de képekkel is hasonlóan jól el van látva. Ilyenek például Vadadi Adrienn vagy Pasztohy Panka könyvei, amik egyaránt érthetőek kis óvodások, nagycsoportosok és kisiskolások számára is. Érdemes még megismerni a Scolar és a Scolar Mini könyveket egyaránt, amik rengeteg ismeretterjesztő témában kaphatóak, és nagyon sok információval látják el a kicsiket. 

A nagyobb könyvmolyok számára mindenképp érdemes kipróbálni a könyvtárba járást, hiszen hétről hétre újabbnál újabb könyveket olvashatnak el. A legtöbb szülő számára nehézséget okoz a mai könyvárak mellett az újabbnál újabb darabok beszerzése, így mindenki számára praktikus megoldás a könyvtár. 

Ettől függetlenül érdemes időnként beszerezni egy egy újabb darabot, amit akár a Játéksziget könyvkínálatából is meg lehet rendelni. Bár egy játék webáruházról van szó, de mindent lehet kapni, amire a gyereknek szüksége lehet.