Generációkon átívelő sikeres családi vállalkozás (x)

Generációkon átívelő sikeres családi vállalkozás (x)

A családi tulajdonban lévő vállalkozások kihívásait a szerepek keveredése okozza, ugyanis egyidőben családtagok, tulajdonosok és vezetők az érintett személyek. Konfliktushelyzet kialakulása esetén nem egyszerű szétválasztani a különböző szerepeket. A nézeteltérésekből fakadóan negatív hatással lehetnek ezek a szerepek a vállalatra, vagy akár a család működésének egészséges egyensúlyát is felboríthatják.

Tisztázott szerepek a családi vállalkozásokban

A Szinergia Kft. családi vállalkozásokkal kapcsolatos szakmai tapasztalatának alapján egy családi cég csakis abban az esetben működhet eredményesen, ha a vállalat gazdasági érdekei előtt szerepel a családi harmónia fenntartása. A cégtulajdonosokat, a szervezetet közösen vezető rokonat, illetve az új generációt támogatni úgy célravezető, hogy közben a családi kapcsolatok és a vállalat együttesen fejlődik.

Alapvető elemek a virágzó családi vállalkozásokhoz

Ahhoz, hogy a családtagok közötti együttműködés megfelelő legyen, a harmonikus kapcsolatok kialakítása és fenntartása mellett a felépített stratégiára, a megfontolt döntésekre, az utódlástervezésre és a különféle vezetői szerepek meghatározására feltétlenül szükség van. 

Egy jól működő rendszer kizárólag világosan megfogalmazott és megfelelő alapokra helyezett szabályok alapján életképes. Amennyiben ez nem - vagy hiányosan - valósul meg, komoly nehézségek elébe nézhet a szervezet. Mindenekelőtt lényeges kitűzni a családi és az egyéni célokat egyaránt. Ugyanakkor hasonlóan központi szerepe van a tervezésnek, a folyamatok dokumentálásának, a tréningeknek és a vezetők fejlesztésének.

Generációváltás

A családi tulajdonban lévő vállalkozások tulajdonöröklése jellemzően két esetben történik meg. A szerencsés helyzet, amikor tervezett, ezáltal kellő alapossággal zajlik a folyamat, azonban nem várt kényszerhelyzetek miatt is megkezdődhet. 

A sikeres tulajdonosváltás alappillére a közös vezetés időszaka, ugyanakkor az nem minden esetben valósulhat meg. Van olyan helyzet, amikor az alapítónak nem áll módjában vagy szándékában a vállalat irányítását átadni. Ennek hátterében többféle családi incidens állhat, amelynek a feltárása, a megoldása és a folyamat moderálása elengedhetetlen.

Családi Alkotmány elkészítése

Nem utolsó sorban ahhoz, hogy ne csupán a váltás folyamata legyen sikeres, hanem a vállalkozás hosszú távon is eredményesen működjön, fokozatosságra és szabályos döntéshozatalra van szükség. A vagyont, az öröklést, a döntéseket, a felelősséget érintő változások szabályait szerződésben kell meghatározni, ezáltal váratlan esemény bekövetkezése esetén nem lehet kérdéses ügy.

Ezenfelül ugyanilyen mértékben hangsúlyos olyan kommunikációs teret biztosítani, amely nem mosódik össze a családi eseményekkel. A kedvezőtlen családi dinamikák kialakulásának elkerülése érdekében a tiszta szerepek és tudatos működés a közös célok elérését fogja eredményezni. A Szinergia Kft. mentorálása és szakmai támogatása mellett mindezek egyszerűbben és hatékonyabban megvalósíthatóak.