Szülés élőben

Az RTL televízió kizárólagos jogot szerzett arra, hogy a 65 éves német nagymama mesterséges megtermékenyítéssel történő ikerszüléséről tudósítson.

Az RTL német televízió volt igazán résen: „kizárólagos jogot” szerzett a szülésről szóló tudósításra, bizonyára nem két euróért. Elképzeljük, ahogy most Jürgenék izgatottan figyelik a csatorna tudósításait a körmüket rágva…
 
Az eset viszont számos etikai kérdést vet fel, orvosok és mások is tiltakoztak. A 13 gyerekes, hétszeres nagymama, a nyugdíjba menetel előtt álló Annegret Raunigk angol-orosz szakos tanárnő ugyanis Ukrajnába utazott azért, hogy adományozott, megtermékenyített petesejteket ültessenek a méhébe. Németországban ezt nem teszik lehetővé a törvények.
 
Persze a teherbe esés csak többszöri kísérlet után sikerült. A modern ember megint Istent játszik, azt képzelve együgyűségében, hogy ő bizony mindenre képes, még az isteni törvények áthágására is.
 
A három fiú és egy lány – Dries, Bence és Fjonn, valamint Neeta – a terhesség 26. hetében született meg császármetszéssel. Súlyuk 655 gramm és 960 gramm között van. Milyen abszurd, hogy az RTL szóvivője kürtöli világgá: „az anya a körülményekhez képest jól van”. És bár a tudósítás szerint a kicsiknek jó esélyük van az életben maradásra, nem kizárt, hogy „komplikációk lépnek fel egészségi állapotukban”.
 
A berlini asszony legidősebb gyermeke egyébként 44 éves, az eddigi legfiatalabb pedig 9 éves volt. A nő igen komoly érvet hozott fel arra, miért vállalkozott gyermekszülésre: kilencéves kislánya egy kistestvérért könyörgött.
 
De mi lesz akkor, ha a most született – és reméljük, életben maradó – ikrek egyike fog kistestvérért könyörögni kilenc év múlva?