Tanulmány: a szupergazdagok még gazdagabbak lettek az infláció és a válságok dacára

Tanulmány: a szupergazdagok még gazdagabbak lettek az infláció és a válságok dacára

A legszegényebb 60 százalék viszont még szegényebb lett ezzel párhuzamosan.

Világszerte nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között az elmúlt évek válságai és háborúi miatt - derült ki az Oxfam jótékonysági szervezet hétfőn közzétett tanulmányából, amelyet a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) előtt hoztak nyilvánosságra.

Az MTI tolmácsolta dokumentum szerint

a világ öt leggazdagabb embere 2020 óta több mint kétszeresére, 114 százalékkal növelte vagyonát.

Egyébként mind férfiak.

Ezzel egy időben közel 5 milliárd ember, a legszegényebb 60 százalék még szegényebbé vált.

Az Oxfam elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi növekedési ütem mellett

a világnak 10 éven belül meglehet az első dollárbilliomosa.

A globális szegénységet azonban még 230 év leforgása alatt sem lehetne teljesen leküzdeni.

Az Oxfam adatai szerint az öt leggazdagabb ember 2020 óta átlagosan óránként 14 millió dollárt keresett. Vagyonuk a 2020-as 405 milliárd dollárról 869 milliárd dollárra nőtt. Az összes milliárdos teljes vagyona háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció mértéke.

A WEF svájci nonprofit alapítvány, a politikai és üzleti világ vezetőit és sok más személyiséget tömörítő fórum hivatalosan a nap folyamán később nyílik meg, a vezetők pedig kedden kezdik ismertetni álláspontjukat a fórumon.

A friss jelentés különböző forrásokból származó adatokon alapul. Az Oxfam például a Forbes amerikai üzleti magazin által a milliárdosok vagyonáról készített becsléseket összevonta a Credit Suisse bank, a Világbank és az Eurostat európai statisztikai hivatal globális vagyonra vonatkozó becsléseivel.

Emlékezetes, a Forbes múlt év végén rukkolt elő legfrissebb listájával, miszerint a sikert sikerre halmozó Mészáros Lőrinc ismét a legtehetősebb ember Magyarországon. Az oligarchakirály mellett pedig most először Orbán Viktor veje, Tiborcz István is bekerült a top 50-be a legtehetősebbek rangsorában. Becslésük szerint több mint 150 milliárd forinttal nőtt a Mészáros-vagyon az utóbbi év során, így az már több mint 591 milliárd forintra rúg.

(Címlapkép: Orbán Viktor, Tiborcz István és Mészáros Lőrinc - Illusztráció - Alfahír)