Tényleg, miért nem lehet egynapos autópálya-matricát váltani?

A Jobbiknak elege lett az utakon folyó pénzbehajtásból.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azzal érvelt, hogy

ne kényszerítsék bele a nyaralni tartó vagy ügyeit intéző embereket a 10 napos megoldásba,

azaz ne fizettessenek ki vele olyan szolgáltatást, amit nem vett igénybe.

"A 21. század technikai feltételei mellett közröhej, hogy a kormány fenntartja ezt az indokolatlan pénzbehajtási formát"

- értékelt, egyértelműnek, logikusnak és ésszerűnek nevezve pártja követelését.

A jobbikos politikus elfogadhatatlannak tartotta azt az indokot, hogy a rövidebb időre szóló matricák jóval több külföldi autót és kamiont szabadítanának az országra. Mint mondta, az új típusok bevezetése a költségvetést nem ingatná meg, ugyanakkor több 10 ezer család életét megkönnyítené.

Z. Kárpát Dániel kérdésre azt is közölte: a matricák árát szakmai egyeztetésen kellene meghatározni, azonban azt javasolja, hogy

az egynapos matrica ára ne haladja meg az ezer forintot.

Megkérdezték arról is, hogy az LMP közérdekű adatigényléssel él egy szerinte Farkas Flóriánhoz köthető alapítvány támogatása ügyében, mert az ellenzéki párt úgy véli, hogy a szervezetet közpénzek "elfolyatására" használják. A Jobbik alelnöke azt felelte: ez "tökéletes lakmuszpapírja" a következmények nélküli országnak, s attól tart, hogy a társadalom immunissá válik az ilyen ügyekre. Felháborítónak nevezte, hogy a kormány félrenéz olyan ügyekben, amelyek következményekért kiáltanak.