Terrorcsirke, terrortojás - A líbiai ISIS minden filléren kapva kap

A hírportálnak Ali néven nyilatkozó volt szirti lakos elmondása szerint, amikor a dzsihadisták elfoglalták a kikötővárost, több létesítmény, így baromfifarmok felett is átvették az irányítást. Ali elmondása szerint nem ritka látvány Szirt utcáin a fekete ruhában, eltakart arccal csirkéket és tojásokat áruló szélsőséges.

A líbiai gazdasági nehézségeket az IÁ pénztárcája is megérzi, ezért a kezükön lévő tengerparti Szirtben a baromfieladás mellett újabb adók kivetésével próbálják fenntartani magukat.

Az egyik ilyen adóteher a bérleti díjak követelése a város lakóitól. A boltosoknak például amellett, hogy havi bérleti díjat kell fizetniük a saját tulajdonukat képező boltjaikért, a szemételszállítás és az utcaseprés 10 dínáros (mintegy kétezer forintos) heti díját is be kell fizetniük.

Ali szerint emellett a tengerparton luxuslakásokban élőket is felkeresték a fegyveresek, hogy bérleti díjat követeljenek rajtuk. Véleménye szerint az IÁ szélsőségesei vagy pusztán csak pénzt akarnak kifacsarni belőlük, vagy el akarják üldözni őket, hogy ne legyen rálátásuk a partra és a kikötőre, ahol a dzsihadisták fegyver és lőszer utánpótlása érkezik.

Az IÁ ellenőrizte területeken különösen nehéz az élet, mivel a bankok zárva vannak, így pénzt nem tudnak kivenni az emberek. Sokan ezért rossz minőségű üzemanyagot vásárolnak fekete piaci árakon, és a több mint 400 kilométerre fekvő fővárosba, Tripoliba utaznak, ahol több órát állnak sorba a bankok előtt, hogy kivegyék azt az összeget, amely alig elegendő egy családnak egy hétre. A líbiai bankok korlátozzák a pénzfelvételt, térségtől függően 200 és 500 dínár (mintegy 40 ezer és 100 ezer forint) közötti összeget lehet kivenni egy alkalommal - írta a Middle East Eye.

Ali szerint a helyzet Szirtben a humanitárius válság szélére került. A kikötővárost mindenkinek el kellene hagynia, de míg egyesek erről hallani sem akarnak, mások egyszerűen túl szegények ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni.

Ugyanakkor sok szirti menekült el különösen azután, hogy a líbiai hatóságok - a tripoli és a vele rivális tobruki kormány is - bejelentették a város felszabadítását célzó hadműveletet.

Egy helyi nő, a kétgyerekes Ímán arról mesélt a hírportálnak, hogy öt órát várt a szélsőségesek egyik ellenőrzőpontján, amíg a fegyveresek átkutatták a várost elhagyni akaró gépjárműveket. Ímán azt mondta, hogy a szélsőségesek mindent elvettek az emberektől, amit hasznosnak találtak, csak a ruháikat hagyták. Egyeseknek azonban nem is engedélyezték a város elhagyását.