Terroristák is használhattak magyarországi SIM-kártyákat

Egy hajléktalan nevére mintegy kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól.

A beszámoló szerint egy hajléktalan férfi adataival visszaélve vásárolták meg a kártyákat. A szervezett bűnözés ezeket a kártyákat csak egyszer használja, majd kidobják, ezért nagyon nehéz védekezni ellene.

Mint írják, a szervezett bűnözői körök egy biztonsági rést használnak ki: a vásárlás után a kártyát egy hívással lehet aktiválni, ekkor az ügyfélnek meg kell adnia az adatait, amelyeket a Belügyminisztérium adatbázisa segítségével ellenőriz a telefoncég. Ha az adategyeztetés sikeres volt, a készülék néhány napig működik. Ezalatt a szolgáltató levelet küld az ügyfél által megadott címre, amelyre válaszul postán kell visszajuttatni az adategyeztető kódot. Ha ez nem történik meg, a szolgáltatás megszűnik, közben azonban napokig használni lehet a hívószámot - emlékeztet a napilap.

Arra a napilap nem tér ki, hogy valóban használhatták-e ezt a módszert a terroristák, s valóban vettek-e magyar SIM-kártyát.