A Fideszben még nem volt téma a török agresszió

A Fideszben még nem volt téma a török agresszió

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.

Bár Szijjártó Péter külügyminiszter a Türk Tanács helyszínén, Bakuban arról beszélt, hogy magyar nemzeti érdek a törökök szíriai hadjárata, a Fideszen belül egyelőre nem mindenki látja ilyen tisztán a helyzetet. Tessely Zoltán, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának fideszes alelnöke az Alfahírnek arról beszélt, hogy a jelenlegi kevés információ birtokában túlzott magabiztosságra vallana kialakítani álláspontot a szíriai helyzettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, a kérdés a nagy európai pártcsaládokat is megosztja. 

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a hadjáratnak nagyon komoly következményei lehetnek. 

A bizottság alelnöke egyelőre azt javasolja, hogy fogadjuk el Szijjártó Péter döntését, aki sokkal jobban ismeri a hátteret.

Közölte azt is, hogy a testület foglalkozni fog a kérdéssel. 

Megosztja a V4-eket a török agresszió

A cseh parlament alsóháza a nemzetközi jog megsértésének minősítette és elítélte Törökország szíriai hadműveletét. Andrej Babiš miniszterelnököt felhatalmazták arra, hogy az Európai Unióban támogassa a Törökország elleni szankciók elfogadását. A prágai kabinet már korábban úgy döntött, hogy maguk is leállítják az Ankarával folytatott fegyverkereskedelmet.

Bana Tibor, a bizottság jobbikos alelnöke viszont határozottabb véleményt képviselt:

"A Jobbik és személyesen én is elítélem a török agressziót, amit a kurdokkal szemben elkövettek az elmúlt időszakban"

- fogalmazott portálunk érdeklődésére.

Elképesztőnek nevezte, hogy a magyar kormány vétója miatt az EU csak a török invázió megindulása után tudott kiadni egy tiltakozó deklarációt. 

Az utóbbi napokban is egyértelműen olyan lépések történtek, amik azt mutatják: a magyar kormány nincs tisztában annak veszélyével, hogy a török invázió akár az Iszlám Államot is talpra állíthatja - fogalmazott a jobbikos politikus. Hozzáfűzte: Szijjártó Péter ahelyett, hogy az Unió Külügyek Tanácsán vett volna részt, a Türk Tanács ülését fontosabbnak tartotta.

"A kormány egyértelműen olyan oldalra állt ebben az ügyben, ami semmiképpen nem szolgálja az Európai Unió, így Magyarország érdekeit sem" 

- húzta alá Bana Tibor.