Szijjártó szerint magyar nemzeti érdek a törökök szíriai támadása

Szijjártó
MTI/KKM/Burger Zsolt

A magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának kedden Bakuban, ahová az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként érkezett a Türk Tanács soron következő ülésére.

Külügyminiszteri találkozón döntött az EU a Törökország elleni szankciókról, Szijjártó inkább a Türk Tanács ülésére ment

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy a szövetség egyik országa sem szállít fegyvereket Törökországnak a szíriai kurdok elleni offenzíva miatt. Néha az Európai Unióban is történnek csodák - jellemezte a gyors döntést Asselborn.

Szijjártó Péter - aki az azeri fővárosban tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel - azt mondta: Törökország szíriai akcióival kapcsolatban a magyar kormánynak egyetlen dolgot kell figyelembe vennie, a magyar nemzeti érdeket.

A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja - folytatta -, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.

Már 275 ezer ember menekül a török-kurd háború elől

Több mint 275 ezer ember menekült el a török hadsereg támadása elől Északkelet-Szíriában - közölte az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság kedden. A bejelentés szerint a kurd adminisztráció fennhatósága alatt lévő területeken a török támadás miatt teljesen leállt a humanitárius segélyezés, a nemzetközi szervezetek kivonják alkalmazottaikat, emiatt a lakóhelyükről elmenekültek helyzete még rosszabb lett.

A helyzetet Recep Tayyip Erdogan török elnök is világosan megfogalmazta: ha nem tudja visszatelepíteni Szíriába az onnan érkezett bevándorlókat, akkor Európa irányába kell megnyitnia a kapukat - jelezte.

A miniszter kijelentette, hogy a magyar kormány gondolkodásmódja a bevándorlásról egyértelmű: a migrációhoz fűződő jogok nincsenek az alapvető emberi jogok között.

Paradox módon hozzátette: alapvető emberi jog, hogy mindenki nyugalomban, békében és biztonságban élhessen a saját hazájában, és az ehhez szükséges feltételeket meg kell teremteni. Igen, ez ugyanabban a kontextusban hangzott el, amiben néhány mondattal korábban még a törökök azon offenzíváját támogatta, melynek során kurd otthonokat rombolnak le, kurdok vérét ontják, háborút indítva egy idegen ország területén.

A törökök tényleg háborút indítottak, hogy eltiporják a kurdokat

Ahogy arról kedden beszámoltunk, légi támadásokkal vette kezdetét a törökök északkelet-szíriai hadművelete, amit szerdán Recep Tayyip Erdoğan elnök is megerősített. A Béke Forrása akció célpontja az Észak-szíriai Demokratikus Föderáció területe, hivatalos célja a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) és az ISIS elleni harc, valamint egy biztonsági zóna létrehozása. Összefoglaljuk, hogy mi és miért történik.