A románok szerint nem pusztulnak majd a halak a Tiszába folyt nehézfém miatt, a horgászok szerint igen

A románok szerint nem pusztulnak majd a halak a Tiszába folyt nehézfém miatt, a horgászok szerint igen

Pásztor Sándor, a román környezetvédelmi miniszter vízügyi tanácsadója kijelentette, nem okoz halpusztulást Romániában a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott, nehézfémmel szennyezett bányavíz.

A szennyezett víz az áradások nyomán egy elhagyott színesfémbányából tört fel, és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva jutott a Láposbánya-patakba, ahonnan a Lápos folyóba, majd a Szamosba ömlött. A nehézfémet tartalmazó bányavíz még most is folyik, de már nem olyan intenzitással, mint korábban, amikor másodpercenként 1,5-1,6 köbméteres hozammal folyt a patakba.

Rövid távon valóban nem okoz számottevő halpusztulást az ismét a folyóba került nehézfém, de már középtávon is érzékelhető az egyedszámok drasztikus visszaesése minden halfajtánál itt a Tiszán

- mondta az Alfahírnek Böjtös László horgász, aki Facebook-oldalán is jelezte a Románia felől érkezett újabb szennyezést.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minden áradáskor megjelenő nehézfémszennyezés Romániából és a kommunális hulladék Ukrajnából, illetve a román oldalról több évtizedes probléma, mégsem történik semmi érdemi.

A magyar kormánytól azt várjuk, hogy tegye oda magát végre, és lépjen fel a folyamatos szennyezés ellen! Szólítsa fel a román kormányt a környezetvédelmi szabályok betartatására! A románoktól pedig azt várjuk, hogy vessenek véget ennek az állapotnak, és kártalanítsák Magyarországot, hiszen ez évente több milliárd forint kárt okozhat

- tette hozzá Böjtös László.

Már volt példa nehézfémszennyezésre, éppen 20 éve, amikor a ciánszennyezés történt, és jelentős halpusztulást okozott. Azóta kisebb mértékben, de a volt színesfémbányákból folyamatosan érkezik Románia felől nehézfémszennyezés a Tiszába. Most voltunk a MOHOSZ-nál (Magyar Országos Horgász Szövetség), de egyszerűen tehetetlenek vagyunk

- nyilatkozta az Alfahírnek Kiss Béla, a Zabos Géza Horgász Egyesület elnöke.

Hiányoljuk a magyar kormánytól, hogy ennek az évtizedek óta meglévő problémának kapcsán nem olyan hatékonyan lép fel mint más ügyekben. Még mindig nem késő például berendelni a nagykövetet, diplomáciai és környezetvédelmi úton keresni a megoldást, mert ez így már nem tartható tovább

- hangsúlyozta a horgászegylet vezetője.

20 év sem volt elég, hogy okuljon a román hatóság az akkor bekövetkezett ciánkatasztrófából! Vajon változtat-e a helyzeten a nemrég kinevezett magyar származású miniszter a Romániában pangó felelőtlenségen? Itt a hatalmas feladat! Én személy szerint azonnali átfogó intézkedést várok!

Így reagált lapunk kérdésére Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője, aki nemcsak a román féltől, hanem a magyar kormánytól is sokkal hatékonyabb hozzáállást sürget.

A Jobbik megyei képviselője szerint határozott nemzetközi fellépésre van szükség az eddig okozott károk enyhítésére, az elköltött milliárdok megtérítésére és Magyarország kiszolgáltatottságának megszüntetésére.

Az előttünk álló feladat a szigorú felügyelet megteremtése és a környezetvédelmi szabályok  betartatása a szennyezőkkel szemben. Ezeket a katasztrófákat nem kezelni hanem megelőzni kell, mert véletlenül nem kerül kommunális hulladék, nehézfémekkel terhelt iszap, vagy sajnos mint 20 éve cián a folyókba! A csapadékot pedig nem okolhatja senki és pláne nem hivatkozhat arra senki, hogy valószínűleg nem lesz halpusztulás

- jelentette ki Adorján Béla.

Közben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) legutóbbi mérése azt mutatta ki, hogy jelenleg határérték alatt van az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentráció a Csengernél vett vízmintákban. Csakhogy ahogyan az riportunkban is elhangzott, a nehézfémszennyezés közép- és hosszú távú hatása nemcsak a halakra, és a természetre káros, hanem az emberre is, hiszen a szennyezett halak elfogyasztása során a szervezetbe jutó nehézfém súlyos szervi és egyéb bajokat okozhat.

Videó: így zúdult a szennyezett víz a Máramaros megyei Lápos folyóba

A román vízügyi hatóság Facebook-oldalán tett közzé egy videót arról, ahogy szennyezett folyóvíz a Máramaros megyei Lápos folyóba zubog. Mint arról korábban beszámoltunk, a Szamosból ma hajnalban Csengernél vett mintában az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja az egészségügyi határérték felett volt.